Triunghiul magic Cetățuia Nămăiești Corbii de Piatră


Se spune că cele trei mănăstiri rupestre din judetul Argeș formează un triunghi echilateral, cu latura de 20 km, nsă poziționarea pe hartă infirmă această teorie. Ce este cu adevarat important, nsă, e să aflăm legendele de care au fost nconjurate de-a lungul timpului și, binențeles, sa vizităm aceste locuri desprinse parcă din altă lume, să le simțim parfumul și să ascultăm cu urechile noastre ce au de spus.


Se pot vizita separat, dar eu vă recomand să le vedeți pe toate trei n aceeași zi, n primul rnd pentru că nu sunt distanțe mari ntre ele și, mai ales, existnd o puternică interconexiune energetica ntre acestea, ca și cum vibrațiile diferite s-ar completa, aducnd n inima celui care le privește cu ochii minții deschiși, o liniște de nedescris.Mănăstirea Cetățuia Negru Vodă

Situată n comuna Cetățeni, județul Argeș, mănastirea ortodoxă cu obște de călugări privește, parcă, semeț, de la altitudinea de 881 metri, spre frumoasa vale a Dmboviței. Se spune că, n vremuri străvechi, aici ar fi existat o cetate ce a constituit loc de refugiu pentru domnitorul Negru Vodă, urmele pașilor acestuia rămnnd imprimate in piatra muntelui, alături de ale doamnei sale.

Imediat cum ieși din comuna Cetățeni, relieful se schimbă brusc, fiind presărat de stnci uriașe, ceea ce te determină să exclami că, ntr-adevăr, acest loc poate purta cu mndrie numele de "Meteora Romniei". Zona este mpresurată de peșteri săpate n stncă de călugării ce s-au nevoit aici de-a lungul timpului, numiți de Strabon cei ce umblă printre nori, nsă sunt greu accesibile fără echipament special.


De la șosea pnă la mănăstire se urcă, preț de jumătate de ora, pe o potecă ngustă, presărată de cruci, troițe și icoane ce atrnă ireal de crengile copacilor. Drumul reproduce opririle lui Iisus pe dealul Golgotei, ceea ce oferă urcușului un caracter inițiatic.

Pietrele din prima parte a drumului au forme ciudate, n special de reptile, ceea ce-ți dă impresia că mii de ochi te privesc de pretutindeni.
n mănăstire se află doua biserici, cea veche, aflată ntr-o peșteră naturală, lungă de 12 metri si naltă de peste 3 metri și cea nouă, construită din lemn, n stil maramureșean. n perioada cuprinsă ntre Izvorul Tămăduirii și Adormirea Maicii Domnului, n biserica din peșteră, n Sfntul Altar, izvorăște apă dintr-un mic izvor.
n spatele bisericii de lemn se află un vrf mai nalt, de unde poți admira ntreaga vale și pe care se naltă o troiță de lemn, ce poartă numele de Crucea Dorințelor. Oamenii lasă acolo bilețele sau lucruri personale și povestesc că, dacă te rogi n acel loc, orice dorință ți se mplinește.Un alt vestigiu remarcabil este aşa-numitul cavaler trac săpat in stncă pe versantul vrfului aflat n spatele mănăstirii.

Tot n spatele mănăstirii rupestre se află chilia Moșului sau peștera lui Zamolxis, unde se spune că acesta ar fi petrecut o perioadă din viață și a scris nvățăturile sale att de prețioase. Chilia sapată n piatră emană energie tămăduitoare, cei ajunși aici găsind liniște sufletească si alinarea problemelor trupești.

De altfel, ntreaga zonă te transpune ntr-o lume ireală, ntr-un tărm de poveste, n cu totul alte timpuri, n care nțeleptul Zamolxe și pustnicii al căror nume au rămas necunoscute și duceau traiul n acord cu legile Universului, răspndind lumină și nțelepciune. Dacă ar fi să descriu energia acestui loc n cteva cuvinte, aș spune ca se simte o vibrație puternică, solară, masculină, plină de vitalitate și informație ancestrală, informatie ce va fi decodificată, mai devreme sau mai trziu, de fiecare ce pășește n acest loc plin de Lumină.

Mănăstirea Nămăiești

Săpată n piatră, n stnca muntelui, mănăstirea de maici se află n satul cu același nume din județul Argeș, la intrarea n Cmpulung-Muscel dinspre Trgoviște. Este considerată monument istoric din secolul al XIV-lea.
Oamenii vizitează acest lăcaș, n special pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, una dintre cele mai renumite din țară. Despre această icoană se spune că ar fi una dintre cele 12 pictate de Sfntul Apostol Luca, care le-a dat mai apoi celor 12 Apostoli, ce urmau să plece la propovăduirea Evangheliei. Cea aflată n biserica săpată n piatră ar fi fost adusă aici de Sfntul Apostol Andrei, care, făcnd popas lngă un templu nchinat lui Zamolxis și negăsind pe nimeni n acea grotă, ar fi exclamat Nemo est (Nu este nimeni), de unde și numele de Nămăiești. Apostolul Andrei a cobort n grotă și a lăsat icoana n partea de nord, aproximativ pe același loc n care se află acum n biserica mănăstirii. Icoana este una dintre cele mai vechi, nu doar de pe aceste meleaguri, ci din ntreaga creștinătate. Este renumită pentru ajutorul dat femeilor care nu pot avea copii, ct și pentru vindecări ale unor afecțiuni grave.Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Nămăiești stă ca o pavăză mai trainică dect orice zidire. Fără ea, locul ar fi pustiu. Doar ea decide dacă rămi sau pleci. Locul te alege un loc sfnt, ntemeietor, plin de nțelegere, iubire, sprijin. E locul unde Divinul Feminin ți vorbește...
Mănăstirea Corbii de PiatrăPe un drum cu forme molcome, nvelite de pajiști și păduri, la intrarea n satul Corbi din județul Argeș, răsare din senin o stnca neobișnuită, naltă de circa 30 m și lată de 14,5 m. Locul ei pare a nu fi acolo, ca și cum o navă gigantică ar fi aterizat in mijlocul cmpului și ar fi rămas mpietrită de trecerea veacurilor.
Acest loc este considerat unul cu totul special pentru ortodoxie, aici născndu-se multe povești cu daci, haiduci, pustnici și tot aici a fost săpată n stncă cea mai veche mănăstire rupestră din Romnia. De altfel, Corbii de Piatră este singura biserică din Romnia care are două altare funcționale pe același naos.

Istoria spune că pe aceste meleaguri a fost ntemeiat neamul Corvineștilor, pe blazonul familiei fiind reprezentat un corb cu un inel de aur in cioc, de unde locul și-a căpătat probabil numele, nsă este posibil ca denumirea satului să și aibă obrșia n prezența păsărilor ce viețuiau in număr mare pe stncile abrupte. Unele voci au emis și ipoteza că numele provine de la călugării ce viețuiau aici, denumiți corbi de către săteni, din pricina veșmintelor negre.


Prima atestare documentară este din 1512, cnd maica Magdalina deschide mănăstirea pe care o nchina domnitorului Neagoe Basarab, Corbii de Piatră devenind astfel, prima mănăstire de călugărițe ntemeiată pe meleagurile noastre. Vechimea sa datează, nsă, din secolul II, cnd slujea creștinilor drept ascunzătoare.

Valoarea bisericii este dată mai ales de pictură, păstrată n totalitate cu caracter original și realizată n stil bizantin, dar afectată de igrasie pe fondul lipsei unei ventilaţii corecte sau a unui mijloc tehnic de ndepărtare a umidităţii ct şi a accentuării fisurilor din peretele de gresie, care se poate surpa n orice moment.
Locul acesta e foarte vechi, chiar dacă nu există documente din vremurile acelea. Cert este că a fost un loc sacru și n perioada precreștină, ca dovadă altarul dacic din curtea mănăstirii, cu scări săpate și canal de scurgere.

n caietul ingălbenit de vreme pe care ți-l prezintă ghidul la intrarea n mănăstire se află fotografia unei pietre ciudate. Este descrisă drept piatră vulcanică cu o inscripție străveche și o mulțime de alte figuri ce sugerează hărți ale lumilor vechi. Piatra este ovală, neagră, lucioasă, iar semnele incizate nu se disting cu claritate. Se povestește că a fost descoperită n curtea mănăstirii, prin anii 60, cnd se săpa un mormnt, dar despre locația ei nu mai știe nimeni n zilele noastre. nvățătorul satului, care a văzut-o, susține că piatra era extrem de dură, era nvelită n cupru și fier și avea 5 kilograme și jumătate. Reușind să desprindă o așchie din ea, a trimis-o la București pentru analize, iar rezultatele au relevat că era vorba de un smbure de meteorit, nvelit n bronz și fier. De ce ar fi inscripționat cineva un meteorit e greu de precizat. n vechime, meteoriții erau considerați pietre sfinte, deoarece veneau din cer și erau priviți drept daruri ale zeilor.
Sunt foarte multe legende sau teorii ale celor care cercetează aceste locuri despre perioada cnd a fost construit acest edificiu, care a fost tehnica legării blocurilor de piatră ntre ele sau despre inscripțiile găsite pe diferite obiecte din zonă răspunsurile probabil vor veni la un moment dat nsă cnd privești acest magnific monolit de piatră, gndul ți fuge la grandioase civilizații antice ce trăiau pe pămnturile noastre n vremuri imemoriale


http://guraderai.blogspot.ro/2013/08/triunghiul-magic-cetatuia-namaiesti.html