PDA

Arată versiune întreagă : Profesorul Dr. Alexandru Pesamosca



Banu Ionut
25.10.2011, 23:37
Author Message
Adrian Pop

Joined: 03 Sep 2009
Posts: 10559
Location: Craiova


Alexandru Pesamosca a fost inmormantat in curtea Spitalului
http://stiri.rol.ro/alexandru-pesamosca-a-fost-inmormantat-la-capela-spitalului-marie-curie-728562.html

Pediatrul Alexandru Pesamosca a fost inmormantat in curtea Spitalului Marie Curie, langa capela pe care a ctitorit-o, in aplauzele a sutelor de oameni care au venit sa-si ia adio de la "Ingerul Copiilor".

Banu Ionut
25.10.2011, 23:38
Author Message
Adrian Pop

Joined: 03 Sep 2009
Posts: 10559
Location: Craiova


Zeci de mii, sute de mii de copii au fost operaţi
----- Original Message -----
From: adi pop
To: Pop Adrian ; "Zamfir Catalin"
Sent: Friday, September 02, 2011 11:34 PM
Subject: Profesorul Alexandru Pesamosca


Trebuie trecut la Titanii Romaniei

http://www.jurnalul.ro/viata-sanatoasa/starea-de-sanatate/cand-iese-din-coma-profesorul-pesamosca-vorbeste-cu-elevii-sai-despre-operatii-587244.html

Profesorul Alexandru Pesamosca

Când iese din comă, profesorul Pesamosca vorbeşte cu elevii săi despre operaţii.

Zeci de mii, sute de mii de copii au fost operaţi de nenea Pesi atunci când nici un alt bisturiu nu se încumeta să purceadă la operaţie, situaţia a fost rezolvată de instanţa supremă de recurs împotriva bolilor hâde, grave, această instanţă supremă fiind profesorul Pesamosca.

Banu Ionut
25.10.2011, 23:38
Author Message
ZAMFIR_CATALIN


Joined: 02 Sep 2009
Posts: 2028


interviu
http://www.youtube.com/watch?v=nbGoNuw6wpI

Adrian Pop
02.12.2011, 15:55
http://www.gandul.info/romania-are-viitor/romania-are-viitor-mostenirea-profesorului-pesamosca-niculina-bratu-chirurgul-de-la-spitalul-marie-curie-care-a-salvat-vietile-a-15-000-de-copii-8737775

Adrian Pop
23.08.2012, 22:38
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/551158_365241313547722_139245980_n.jpg
http://static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/v2/yk/r/LOOn0JtHNzb.gif (http://www.facebook.com/photo.php?fbid=365241313547722&set=o.131721513592753&type=1)


Notificări (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)

Activate (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)
Dezactivat (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)

Setări... (http://www.sfatulbatranilor.ro/ajax/groups/membership/subscribe_get.php?icononly=0&inline_selector=groupNotif131721513592753&group_id=131721513592753)




ActivateDezactivat



Creează un eveniment (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)

Adaugă la Favoritehttp://static.ak.fbcdn.net/rsrc.php/v2/yb/r/GsNJNwuI-UM.gif (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)
Share Group (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)
Raportează Grup (http://www.sfatulbatranilor.ro/ajax/report.php?content_type=1&cid=131721513592753&h=AfjMN78S0NDHwKle)
Părăseşte grupul (http://www.sfatulbatranilor.ro/#)






Căutaţi în acest grup




In memoria Domnului Doctor Alexandru Pesamosca-ingerul copiilor(Tata Pesi) (http://www.sfatulbatranilor.ro/groups/131721513592753/)

Adrian Pop
23.08.2012, 22:40
http://www.facebook.com/groups/131721513592753/permalink/310158749082361/

Adrian Pop
24.08.2012, 19:23
Andreea Deea (http://www.facebook.com/andreea.deea.1993)
Gelu Popescu: Care e programul zilnic al doctorului Pesamosca?

Dr. Alexandru Pesamosca: Acela al unui doctor pensionar. În fiecare zi, la ora 11.00, negresit, vine Adrian să-mi facă masaj. Adrian e un băiat pe care l-am operat cu vreo 30 de ani în urmă. Era într-o situaţie disperată, niciun doctor nu se încumeta să-l opereze, fiindcă avea doar un an. Avea malformaţii faciale grave. Într-o dimineaţă, m-am sculat hotărât să-l operez. Astăzi, e alături de mine în spital, lucrează aici. Vine, îmi face masaj, mâncăm împreună, după care mă duc la consultaţii.

Gelu Popescu: Câte operaţii aţi făcut?

Dr. Alexandru Pesamosca: Cine poate ştii? În atâţia zeci de ani, cred că sunt vreo 40-50.000 de intervenţii. Le socotesc doar pe cele mai dificile. Operaţiile de rutină, pe care le făceam în tinereţe, pot fi cam tot atâtea. Am operat cazuri grave, trimise din toate colţurile lumii, după cum am operat şi în străinătate, din China până în Statele Unite. Am scăzut numărul operaţiilor, dar nu pe cel al consultaţiilor. Pentru astea nu-ţi trebuie instrumente deosebite, doar mintea, ca să pui un diagnostic. Cine să mai ştie numărul?

Gelu Popescu: Înseamnă că sunteţi un om bogat. Cu atâtea operaţii la activ, trebuie să aveţi vile la mare, la munte, la Corbeanca, un garaj cu cinci-şase maşini, obligatoriu câteva 4×4, aşa cum au confraţii dumneavoastră, profesorii şi şefii de clinici.

Dr. Alexandru Pesamosca: Ştiu ce au. Eu n-am, domnule, şi nici nu m-a interesat. N-am vilă, n-am nici măcar o casă, n-am maşină. Unde să mă duc cu ea, din pat la cabinet? Am doar pensia de 6 milioane de lei, asta am. Mai am prieteni şi pacienţi pe care i-am operat în toate colţurile ţării şi care îşi mai aduc aminte de mine.

Gelu Popescu: Bani, nu. Mi se pare că nici cu titlurile academice nu staţi mai bine.

Dr. Alexandru Pesamosca: Au tăbărât pe mine la sfârşitul vieţii. Mi-au dat tot felul de titluri, m-au făcut academician, m-au făcut fel de fel. Nu în asta constă valoarea unui chirurg. Niciun titlu profesional sau academic nu-ţi sporeşte sau nu-ţi suplineşte priceperea.

Gelu Popescu: Nu v-a tentat intrarea în politică?

Dr. Alexandru Pesamosca: Am eu timp pentru aşa ceva? Dacă făceam politică, cine mai opera? Am fost odată, pe la începutul anilor ’90, pe o listă, alături de Paleologu, Paler, Ascanio Damian, Truţea, Părintele Marchiş. Eu eram al şaselea, ca să fiu sigur că nu ies. Nu auzise nimeni de ei. Cine îl citise pe Paler? Ce ştia şeful de gară din Adjud de Paleologu? Am fost pe lista marilor necunoscuţi. N-am luat niciun vot, niciunul.

Gelu Popescu: În ultima vreme, din spitale au răzbătut numai grozăvii: mame neasistate la naştere, nou-născuţi morţi din cauza neglijenţei medicilor. Ştiţi de ele?

Dr. Alexandru Pesamosca: Nu mai luaţi de bune toate relatările astea. Şi pe vremea lui Ceauşescu se mai trezea câte unul care făcea un articol bubuitor despre asistenţa medicală. Fondul problemei este acelaşi, şi cel de-acum, şi cel de-atunci. Partea alocată din buget sănătăţii este, comparativ cu America, un fel de bacşiş. Aceasta este esenţa.

Gelu Popescu: Numai de bani este vorba? Sănătatea a avut cel mai mare număr de miniştri. Nu s-a văzut nicio modificare în bine de pe urma niciunuia.

Dr. Alexandru Pesamosca: Cu nimic poţi să faci doar nimic. Mai este şi celălalt aspect, cel al omului nepriceput pus în fruntea unei instituţii. Se cheamă manager. Ce-i aia? Sănătatea n-are bani şi oameni competenţi.

Gelu Popescu: Sănătatea n-are bani, dar doctorii au. Cum vine asta?

Dr. Alexandru Pesamosca: Doctorii n-au!

Gelu Popescu: Au avut, au şi vor avea tot timpul bani mulţi, mai ales cei care au tarif fix de operaţie în spitalul de stat.

Dr. Alexandru Pesamosca: N-au, domnule. Eu, la 40 de ani, nu aveam maşină. Ăia care au nu-s doctori. Nu mai dau nicio consultaţie decât pe „lovele”, asta-i altceva, dar doctorii – doctori n-au!

Gelu Popescu: Mai nou, vor să găsească o formulă pentru legalizarea şpăgii. Unul i-a găsit chiar şi o denumire suavă, plată tăcută.

Dr. Alexandru Pesamosca: Am avut o discuţie cu unii de la o televiziune pe acest subiect. N-au înţeles nimic şi a ieşit un mare căcat. Le-am spus: Domnilor, aveţi un stil de gândire nu de troglodiţi, ci de super-toglodiţi. Vine unul la doctor, îi aduce o găină, că aşa îl îndeamnă bunul simţ. O taie în curte şi mi-o aduce mie, învelită în jurnal. Ce fac? Îi dau cu ea în cap? O pun la frigider şi o dau unei familii care n-are? Sau o împart cu anestezistul, care e cu ochii pe mine. Nea Pesi, dă-mi şi mie o bucată de târtiţă. Vezi unde au ajuns, la batjocură, la derizoriu.

Gelu Popescu: Este vorba de sume mari de bani, nu de orătănii şi de zaibăr.

Dr. Alexandru Pesamosca: Ştii de unde a început totul? De la vecinii noştri unguri, care, în elanul lor de corectitudine, de parcă Austro-Ungaria seamănă cu Ungaria, au ajuns să cuantifice actul medical în produse, una bucată aripă la anestezist, una bucată piept la chirurg. De râsul lumii! Eram odată la Paris, m-am întâlnit cu mai mulţi români. Se vorbea de aceeaşi găină dată doctorului. La cocteil, îmi spune unul că a auzit că doctorul refuză găina natur a ţăranului şi pretinde să i-o aducă băgată în plic. Veşnicele bancuri cu chelneri şi frizeri, care iau bacşiş.

Gelu Popescu: Revin, unii doctori vor să legalizeze primirea de bani. Mulţi bani!

Dr. Alexandru Pesamosca: Ăştia n-au fost doctori niciodată, poate au fost manageri. Cum se poate cuantifica actul medical pentru şpaga aferentă? Nu se poate face diviziunea socială a muncii. Nu sunt eu clou-ul actului chirurgical. Ca să pot face o operaţie excepţională, trebuie să am în jurul meu mai mulţi oameni. Fără sora care îi schimbă plosca, pacientul e pierdut, fără cel care sterilizează instrumentele, pacientul e pierdut. Aşadar, cum pot eu, chirurg, să pretind bani? Un act chirurgical final este suma mai multor activităţi, este constituit din bucăţele de îngrijire medicală la care contribuie mai mulţi. Ce vor doctorii, să ia bani? Păi, să ia şi aia care pune plosca, că şi ea are casă şi masă. Doar doctorul e deştept, trebuie să ia el halvaua? Nu se poate face o lege. Ai făcut o operaţie? Bravo! Cine te-a jutat? Partea lui e atât. Cine a măturat salonul? Atât! Noi am crezut că-i păcălim pe ăştia, că-i tragem în piept, că-s tolomaci. Ăştia sunt găinari, nu doctori. În ce hal s-a degradat medicina!

Gelu Popescu: Ce l-aţi întreba pe ministrul Sănătăţii?

Dr. Alexandru Pesamosca: L-aş întreba ce s-a făcut pentru stabilirea ierarhiei pentru celelalte categorii de personal? Toţi cei implicaţi vor răspunde: n-am făcut nimic, ce personal? Personalul face pe nebunul, ce vrea? N-am făcut nimic pentru ei, iar ei nu fac nimic pentru noi, mai mult decât strictul necesar.

Gelu Popescu: Vă mai întâlniţi cu studenţii? Mai există o şcoală naţională de medicină, în condiţiile în care un veterinar şi un profesor de biologie pot să deschidă o facultate de medicină la Sascut?

Dr. Alexandru Pesamosca: Nu i-am mai întâlnit, au avut grijă să mă scoată şi de la catedră, aşa cum au vrut să mă evacueze şi din spaţiul ăsta minuscul din spital. Toată media protesta, au fost şi intervenţii în Parlament referitoare la nedreptatea care mi se făcea. Eu n-am cerut niciodată nimic, doar să fiu lăsat lângă pacienţii mei.

Gelu Popescu: Segmentul privat de asistenţă medicală funcţionează bine?

Dr. Alexandru Pesamosca: Partea particulară are alte valenţe. Rămâi ca la dentist când ţi se prezintă nota de plată. Plăteşti fiecare gest şi se face economie la sânge. Aşa a ajuns ca o operaţie de dificultate medie să coste 100.000 de de euro. Nu-ţi convine, te duci la stat. Diferenţa o fac banii. Sectorul privat încasează foarte mulţi bani şi nu-şi permite să nu-ţi ofere totul, fiindcă altfel nu te mai duci. Medici competenţi sunt peste tot, şi la stat, şi la privat. Vorbesc de cei care merită acest nume. Sunt unii care n-au mai pus mâna pe carte de la absolvire, fiindcă oricum primeau două sticle de ţuică.

Gelu Popescu: Doctorii sunt buni, miniştrii au fost buni şi totuşi sistemul e prost. E logic?

Dr. Alexandru Pesamosca: Miniştri de meserie nu avem, cei care sunt nu au puteri depline, iar bani nu sunt deloc, degeaba ni se flutură prin faţă tot felul de procente din buget. Sănătatea naţională suferă de sărăcie, nu de altceva.

(Gelu Popescu - Interesul Public)
Îmi placeNu-mi mai place · ·Urmăreşte postareaNu mai urmări mesajul · acum 2 ore


[/URL]Lui [URL="http://www.facebook.com/andreea.deea.1993"]Andreea Deea (http://www.sfatulbatranilor.ro/#) şi lui Teodora Nistor (http://www.facebook.com/teodora.nistor.7) le place asta.







http://profile.ak.fbcdn.net/hprofile-ak-snc4/573455_100000617260387_1590182166_q.jpg

Lasă un comentariu...