PDA

Arată versiune întreagă : Minciuna de aur ucide – Mindbomb pentru Roşia Montană



Adrian Pop
13.04.2012, 14:51
-------- Original Message --------

Subject:
press_list Comunicat presa: Minciuna de Aur Ucide - Mindbomb pentru Rosia Montana/ The Golden Lie that Kills


Date:
Fri, 13 Apr 2012 04:09:32 -0400


From:
Alburnus Maior <alburnusmaior@ngo.ro>


Reply-To:
alburnusmaior@ngo.ro


To:
mobilizare@rosiamontana.ro





Informare de presa/ Press information (English version below)Stimati jurnalisti,Campania Salvati Rosia Montana va transmite informatii detaliate privinddemascarea publicitatii manipulatoare in favoarea proiectului de mineritRosia Montana prin actiunea grupului Mindbomb, Minciuna de Aur Ucide.In speranta ca aceste informatii vor fi de interes pentru dumneavoastra,Cu stima,Eugen DavidPresedinteAlburnus Maior***Dear members of the press,The Save Rosia Montana Campaign gives you detailed information about themanipulative advertising in favor of the Rosia Montana project in Romaniathat is once again exposed in a new action of the MindBomb group, TheGolden Lie that Kills.We hope the information attached will be of interest and remain,Eugen DavidPresidentAlburnus MaiorBerk Street 361517615 - Rosia MontanaAlba CountyRomania.Tel/Fax: +4 0264 599 204Mobile:+4 0740 280309www.rosiamontana.orgwww.drumulaurului.rowww. buciumanii.rowww.fanfest.rowww.faracianura.ro




Minciuna de aur ucide – Mindbomb pentru Roşia Montană

13 aprilie 2012, Roşia Montană – Publicitatea manipulatoare în favoarea proiectului de minerit Roşia Montană este demascată încă o dată de o nouă acţiune a grupului Mindbomb, Minciuna de Aur Ucide. Campania Salvaţi Roşia Montană salută iniţiativa Mindbomb prin care in noaptea din 11 spre 12 aprilie 2012 , grupul format din artişti, arhitecţi, jurnalişti şi scriitori a demarat o amplă acţiune de afişaj stradal în 43 de localităţi din România, lansând mesajul satiric „Fiecare român va primi o bucăţică de aur de la Roşia Montană” însoţit de imaginea apăsătoare a unui glonţ aurit de Kalashnikov.
Miile de exemplare ale posterului care au împânzit străzile oraşelor din întreaga ţară propun crearea unui spaţiu autonom, independent de exprimare, provocând cetăţenii la dezbatere critică a acţiunilor propagandistice în favoarea mineritului ale companiei Roşia Montană Gold Corporation şi ale preşedintelui Traian Băsescu. Mai mult, acţiunea Mindbomb sintetizează foarte bine beneficiul fiecărui român în urma proiectului cu cianuri de la Roşia Montană, după cum chiar membrii grupului transmit într-un comunicat: „Minciuna are picioare scurte, spune un proverb. În România însă, atunci când i se acordă fonduri substanţiale, când e îmbrăcată sub forma publicităţii şi a reclamelor şi când este susţinută de cei aflaţi la putere, minciuna poate avea picioarele adânc băgate în mintea cetăţenilor şi în legile în vigoare. Poleită în aur, minciuna ucide conștiințe la fel de sigur cum cianura ucide viata.”
Mesajele publicitare difuzate continuu de Roşia Montană Gold Corporation manipulează prin omisiune, aspecte grave precum adevăratul preţ pe care mineritul în zonă îl presupune lipsind cu desăvârşire: distrugerea unei comunităţi şi a unei zone extinse din Munţii Apuseni, transformarea în cratere a patru munţi şi distrugerea irecuperabilă a unui patrimoniu unic în lume. „Ignorarea acestor realităţi echivalează cu furarea viitorului unor generaţii întregi. Iar prin intermediul publicităţii toxice, omniprezente, se încearcă să fim făcuţi cu toţii făptaşi la furt. Cele câteva sute de locuri de muncă, devin prin reclame înşelătoare, bucăţica de aur, de care se insinuează că ar beneficia toţi românii sau ar rezolva probleme sistemice ale statului român, dacă ar fi să credem cele mai recente declaraţii ale lui Traian Băsescu”, a declarat un membru Mindbomb.
„Ca parte a comunităţii de localnici ce se opun proiectului minier din Roşia Montană, suntem bucuroşi să vedem iniţiative curajoase, ca cea a Mindbomb, realizate în sprijinul nostru. Datorită unor oameni ca ei, lupta noastră a devenit o voce clară, ce arată adevărata putere a cetăţenilor de a influenţa deciziile politice arbitrare. În acest moment, doar intervenţiile politicului mai ţin în viaţă acest proiect minier, căci din punct de vedere legal şi al susţinerii publicului larg, el a eşuat”, a declarat Călin Caproş, vicepreşedinte Alburnus Maior.
„Prea adesea unii politicieni uită că acea bucăţică de aur de la Roşia Montană e un glonţ care ucide conştiinţe. Tot ce au ei de oferit sunt câteva locuri de muncă, temporare, în schimbul libertăţii de conştiinţă. Eu nu sunt singurul om care crede în libertate. Aşa ca mine mai sunt mulţi, chiar şi la Roşia Montană. Şi nu vom pleca din casa noastră, de pe pământurile noastre ca să facem loc unei minciuni”, a completat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.
Comunicatul Mindbomb:
http://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/CP_MindBomb_RosiaMontana_RO.pdf (http://ngo.ro/img_upload/4ef160f5484c05ea6c665d19f7a161d3/CP_MindBomb_RosiaMontana_RO.pdf)
Imagini ale acţiunii Mindbomb:
http://imagini.rosiamontana.org/thumbnails.php?album=10 (http://imagini.rosiamontana.org/thumbnails.php?album=10)

Pentru mai multe informatii: contact@mindbomb.ro (contact@mindbomb.ro)
facebook.com/MindBombProject