Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: Cum se cultiva ciupercile

  1. #1
    Senior Member
    Data înscrierii
    10.10.2011
    Posturi
    2.285

    Cum se cultiva ciupercile

    Cum sa cultivati ciuperci
    http://www.itips.ro/casa-gradina/cre...erci-v912.html

    Cultivarea ciupercilor este un proiect pentru cei mai dedicati gradinari care sunt pasionati si de bucatarie. Au nevoie de multa ingrijire dar rasplata este delicioasa.

    Pasi

    1. Puneti la punct o camera de crestere pentru cultivarea ciupercilor. Un cort mic din plastic, in care puneti mese si in care sa puteti controla umiditatea si temperatura, nu este neaparat necesar, dar va va face munca mai usoara.
    2. Folositi un vaporizator pentru a asigura umiditatea. Aceste dispozitive sunt portabile, electrice si au un rezervor cu apa. Ciupercile au nevoie de umiditate in proportie de 95% pentru a se dezvolta.
    3. Puneti un ventilator mic in camera pentru a circula aerul. Pericolul aparitiei bolilor este mare in cazul in care aerul nu este bine circulat.
    4. Puneti o lumina fluorescenta la cativa centimetri de mesele pe care cresc ciupercile. Lumina indirecta a soarelui este de asemenea o alternativa excelenta. Nu le expuneti in mod direct la lumina soarelui.
    5. Puneti bucatile de paie care au fost taiate la o lungime de 8 cm intr-o fata de perna din bumbac. Inmuiati fata de perna cu paiele in apa calda.
    6. Stergeti zonele de lucru si tot echipamentul cu care lucrati cu o solutie care contine 10% clor.
    7. Indepartati pungile umplute cu paie din apa calda si lasati-le sa se usuce pentru cateva ore.
    8. Scoateti paiele din fata de perna si puneti-le in pungi de plastic.
    9. Adaugati miceliu, pe care il cumparati de la un magazin de specialitate, la pungile cu paie. Inchideti punga bine si scuturati-o.
    10. Strangeti paiele cat se poate de bine in interiorul pungii pentru a forma o caramida sau un bloc. Odata ce blocul a fost format, sigilati bine punga.
    11. Intepati punga cu un cui steril, de 25-50 de ori pentru a permite aerului sa circule. Cuiul ar trebui sa fie sterilizat cu o solutie ce contine inalbitor.
    12. Puneti blocurile pregatite in bezna completa sau acoperiti-le cu saci negrii de gunoi. Ventilatorul ar trebui sa mearga, la fel si vaporizatorul.
    13. Dupa doua saptamani scoateti sacii de gunoi. Reduceti temperatura din pungi punandu-le pe podea.
    14. Atunci cand vedeti semne de crestere, indepartati cu grija pungile transparente. In curand veti avea multe ciuperci.

    Sfaturi

    * Miceliul poate fi gasit in diferite forme. De asemenea puteti cumpara blocuri deja facute, scutindu-va astfel de munca.
    * Dupa recoltare puneti blocurile intr-un loc cald si intunecat.
    * Un singur bloc poate produce pana la 6 recolte. Inmuiati blocurile intre recolte pentru ca acestea sa produca in continuare.

  2. #2
    Senior Member
    Data înscrierii
    10.10.2011
    Posturi
    2.285
    Alegerea speciilor de ciuperci comestibile
    http://ciuperci.crestere-melci.ro/
    Alegerea speciilor de ciuperci comestibile

    Pentru inceput trebuie sa stiti ca “semintele” ciupercilor numite miceliu sunt sub forma de spori si se imprastie foarte usor in spatiu astfel incat nu puteti sa “insamantati” pentru o noua generatie cu acesti spori. “Samanta” trebuie cumparata de la un laborator care introduce miceliul in boabe de grau sau alta forma pentru a putea fi manevrabil intr-o ciupercarie. Pentru orice noua generatie de ciuperci care o veti cultiva veti avea nevoie de noi seminte cumparate de la laborator. Pentru lista cu magazinele ce vand miceliu consultati Vanzatori de miceliu

    Luati legatura cu magazinele care vand miceliu si intrebati de speciile de ciuperci pentru care au miceliu prelucrat. Intrebati vanzatorul despre proprietatile speciilor de ciuperci, temperatura lor de fructificare, rezistenta la boli, puterea de productie si alte avantaje sau dezavantaje.

    Apoi ganditi-va daca aveti mai mult acces catre niste buturugi sau catre diverse deseuri agriculturale pentru ca raspunsul va va orienta spre alegerea intre ciupercile Lentinus sau una dintre ciupercile Pleurotus sau Agaricus.

    Carti Recomandate:

    1. Ciuperci comestibile si medicinale

    2. CHAMPIGNON. Tehnologia de cultura

    3. Ciupercile - Cultura ciupercilor Agaricus si Pleurotus

    4. Manualul cultivatorului de ciuperci comestibile (editia a doua)

    5. Ciuperci comestibile, agaricus si pleurotus


    Pentru comenzi mai mari de 69.99 RON aveti 10% reducere

  3. #3
    Senior Member
    Data înscrierii
    25.06.2014
    Posturi
    1.054
    Ciuperci champignon de Şendreni

    Publicat 17:25 08.09.14

    A riscat şi a câştigat. După ce a avut o afacere care l-a adus la faliment, un gălăţean şi-a vândut casa şi în 2007 şi-a deschis o ciupercărie. A investit 100.000 de euro în mica făbricuţă de ciuperci, în care munceşte doar el şi fiul său. Prima producţie a fost un eşec, dar acum se mândreşte cu faptul că livrează marfă în toate supermarketurile mari din Galaţi, Brăila şi Constanţa.




    În 2007, Vasile Dicu şi-a vândut casa şi a început afacerea cu ciuperci.
    Vasile Dicu, producător ciuperci:Am luat bani frumoşi pe ea şi cu banii de acolo am deschis ciupercăria. Nu mi-a părut rău că am renunţat la casă pentru că nu aveam altă soluţie."
    Bărbatul munceşte fără întrerupere în halele cu ciuperci şi are grijă de ele la fel cum se îngrijeşte de nepoţii săi..
    Vasile Dicu, producător ciuperci: „Exact ca unui copil nou-născut. Aţi născut, îl creşteţi, îi daţi lapte, îl spălaţi, tot, tot, tot, până când ajunge mare. Când ajunge mare l-ai recoltat şi l-ai pus în tigaie".
    Alături de Vasile, munceşte cot la cot şi fiul său Bogdan.
    Bogdan Dicu, fiul lui Vasile: „Eu mă ocup de vânzarea ciupercilor. Pasiunea mea este să aduc cât mai mulţi bani în companie. Tatăl meu se ocupă mai mult de producţie, tehnologie şi tot ce este nevoie pentru a creşte ciupercile mari."
    Iar producţia nu este deloc mică.
    Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „După o lună de muncă, familia Dicu reuşeşte să scoată pe piaţă, dintr-o singură sală de producţie, aproape cinci tone de ciuperci."
    Calitatea mărfii, seriozitatea şi munca depusă de cei doi sunt punctele forte cu care reuşesc să se menţină pe piaţă. Iar, clienţii nu întârzie să apară.
    Bogdan Dicu, fiul lui Vasile:De şapte ani, de când suntem pe piaţă, suntem singurii din judeţ care am reuşit să menţinem o colaborare strânsă cu marile supermarketuri din zonă."
    Chiar dacă prima producţie a fost un eşec, cultivatorii de ciuperci din Şendreni livrează acum marfă atât în Galaţi, dar şi în Brăila şi Constanţa.



    Embed:
    http://www.digi24.ro/Stiri/Regional/...mpaign=FB-Post
    Ultima modificare făcută de Alina Bratu; 15.09.2014 la 23:26.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

  • Nu poți posta subiecte noi
  • Nu poți răspunde la subiecte
  • Nu poți adăuga atașamente
  • Nu poți edita posturile proprii
  •