Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: Diverse sisteme de incalzire pentru sere

 1. #1
  Senior Member
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.465

  Diverse sisteme de incalzire pentru sere

  Eugen  Junior Member
  Data înscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa de sera-1

  http://ecology.md/md/section.php?section=tech&id=7680

  Principiul de funcţionare al serei solare
  Fig. 1. Principiul de funcţionare al geleo serei.
  Sera solară în sine este un sistem pasiv de încălzire solară. Pentru a îmbunătăţi eficienţa ei, trebuie să utilizaţi acumulatorul de căldură. Fig. 1 prezintă o schemă a serei solare, cu geamurile termopan, peretele din partea de nord izolat, care are un strat reflectorizant pe suprafaţa interioară şi un acumulator de căldură subteran. Sera convenţională din film poate avea un acumulator de căldură subteran (Fig. 2). Sera are o suprafaţă de 500 m2, iar acumulatorul se află sub seră la o adîncime de 0,5 m, este realizat în formă de o groapă de o lăţime de 5.4 m, o lungime de 80 m şi o adîncime de 1,2 m, care este umplută cu bucăţi de granit de 150- 200 mm. Acumulatorul are canale de cărămidă, unite cu sera cu ajutorul ţevilor, de un diametru de 350 mm. Într-un canal este instalat un ventilator cu o putere de 0,1kW.

  Fig. 2. Sera solară din film cu un acumulator de căldură subteran:
  1 – sera; 2 – acumulator; 3, 4 – canale; 5, 6 – ţevi; 7 - ventilator.
  Aerul cald din sera solară trece prin primul canal, dă o parte de căldură acumulatorului şi apoi se întoarce prin al doilea canal spre ventilator. În timpul zilei, acumulatorul se încarcă cu căldură şi noaptea se descarcă. Economiile anuale de combustibil constituie 400- 500 de tone de combustibil convenţional la 1 ha de teren cultivat.Consumul de energie în serele solare scade la utilizarea geamului termopan, izolaţiei termică de protecţie mobilă şi îmbunătăţirea instalaţiilor solare. Acumularea căldurii se realizează în cel mai adecvat mod în sol, sub sera solară. Pentru aceasta, apa încălzită ziua într-un colector solar, trece prin sistemul de conducte din materialul plastic instalate în pământ la o adîncime superficială, prin urmare, acumulatorul de căldură se încarcă. Pentru a folosi căldura acumulată pe timp de noapte, în conducte se furnizează apă rece; încălzindu-se, aceasta este trimisă pentru încălzirea serei, fie direct, fie după o încălzire suplimentară.  Editează post Răspuns Răspunde cu citat 2. #2
  Senior Member
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.465
  Acum 2 ore #12
  Eugen  Junior Member
  Data înscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa de sere-2

  Există două tipuri de sere solare:  • alăturate la peretele de sud al casei;
  • serele solare independente.  « Producerea legumelor în seră, creşte în mod constant. În ţările scandinave, Olanda, Germania, consumul energiei pentru sere, constituie 1-1,5% din consumul total al energiei pe ţară şi ajunge pînă la 20- 35% din energia utilizată în agricultură. »
  Sera pe energie solară (Partea I)
  Fig. 3.Structura serei solare alăturate clădirei:
  a. cu ziduri translucide, înclinate;
  b. cu pereţii cilindrici translucizi;
  c. cu acoperiş în pantă şi perete vertical frontal transparent;
  d. cu perete frontal înclinat transparent;
  e. cu perete frontal izolat:
  1 - izolaţie translucidă; 2 - acoperiş transparent; 3 - perete izolat.
  Fig. 3 prezintă diferite forme geometrice ale serelor solare alăturate. Acestea diferă în gradul de utilizare a radiaţiei solare, utilizarea eficientă a spaţiului interior şi prin urmare, în proiectare. Unghiul de declivitate al suprafeţei vitrate în partea de sud, depinde de latitudinea zonei şi pentru partea centrală a Rusiei, poate fi egală cu 50 ... 60 °, unghiul acoperişului - de 20- 35 °. Raportul optim între suprafaţa solului şi suprafaţa translucidă, este de 1:1,5. Acest lucru asigură un echilibru optim de energie, adică o diferenţă între energia solară captată şi pierderile de căldură, precum şi buna utilizare a spaţiului interior. La un aranjament vertical al peretelui din faţă, nu este asigurată captarea maximă a energiei solare.Trebuie să ţinem cont de faptul că sera solară adiacentă (sau construită lîngă casă) este o parte a casei şi toată construcţia este percepută ca un ansamblu coerent, prin urmare, o importanţă deosebită capătă arhitectura ansamblului.

  Fig. 4. Sera solară separată :
  1 - izolaţie translucidă; 2 - perete frontal izolat; 3 - perete izolat în partea de nord; 4 – acoperiş; 5 – termoizolare; 6 - subsol termoizolat; 7 - acumulator de căldură.

  Editează post Răspuns Răspunde cu citat  Acum 2 ore #13
  Eugen  Junior Member
  Data înscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa sere-3


  Fig. 5. Sera solară cu acumulator de căldură din pietriş:
  1 - izolaţie translucidă; 2 – perete de sprijin; 3 – peretele de nord, 4 – izolaţie termică; 5 – acumulator din pietriş; 6 - lăzi de răsaduri; 7 - sol protejat; 8 - fundaţia termoizolată.
  « Producerea legumelor în seră, creşte în mod constant. În ţările scandinave, Olanda, Germania, consumul energiei pentru sere, constituie 1-1,5% din consumul total al energiei pe ţară şi ajunge pînă la 20- 35% din energia utilizată în agricultură. »
  Sera pe energie solară (Partea I)
  Suprafaţa interioară a zidului de nord are un strat reflectorizant, de exemplu, este vopsită cu vopsea albă mată. Aceasta oferă o iluminare mai bună şi reduce pierderea căldurii din seră. Cu o bună izolare a peretelui de nord, consumul de căldură cu efect de seră se reduce de 2 ori. În scopul de a evita schimbul de aer necontrolat trebuie să fie atent căptuşite uşile, ferestrele, găurile de ventilaţie. Cu toate acestea, schimbul de aer nu ar trebui să fie mai mic decît cu 0,5- 1 oră pe zi, deoarece atît pentru viaţa oamenilor cît şi creşterea plantelor, aerul proaspăt este necesar. Pentru izolarea termică a suprafeţelor opace a structurilor de îngrădire sunt folosite diferite materiale:

  • vata minerală;
  • spuma de polistiren extrudat;
  • paia presată;
  • rumeguş.  Ca material de izolaţie translucidă se utilizează:


  • sticla;
  • film polimer;
  • foi de plastic transparent.  Pentru a preveni aburirea (condensare) ar trebui să reduceţi rata pierderilor de căldură prin izolaţia translucidă, folosind o izolaţie translucidă cu două straturi.Reducerea umidităţii şi temperaturii se obţine prin ventilarea serei solare, care de asemenea, oferă şi schimbul de gaze. În cazul ventilaţiei naturale, circulaţia aerului depinde de mărimea suprafeţei şi localizarea găurilor de aerisire cu supape. Pentru o seră solară instalată aparte, aceste găuri trebuie să se situeze în direcţia vînturilor dominante, astfel că odată cu creşterea vitezei vîntului să crească şi schimbul de aer. Suprafaţa găurilor trebuie să fie de aproximativ 1/6 de zona serii, totodată suprafaţa găurilor de deschidere pentru intrarea aerului trebuie să fie cu o treime mai mică decît suprafaţa găurilor de ieşire a aerului, iar diferenţa instalării lor la înălţime nu trebuie să fie mai mică de 1,8 m.În timpul verii, în sera solară poate fi o căldură insuportabilă. Pentru a preveni supraîncălzirea, ar trebui să fie o masă suficientă de materiale de stocare termică, ar trebui să fie furnizată o bună circulaţie a aerului şi prevăzută o umbrire a serii, ceea ce reduce semnificativ temperatura aerului, a plantelor şi intensitatea transferului de căldură radiantă.Volumul acumulatorului de căldura (acvatic, din pietriş, subteran), zona suprafeţelor de sticlă şi grosimea izolaţiei termice, se determină prin calcule, luînd în considerare datele climatice.În serele solare în formă de tunel, pot fi folosite colectoare de energie solară plate şi acumulatoare de căldură subterane cu conducte din material plastic, amplasate în sol pentru circulaţia aerului cald sau rece. În unele din variante, poate fi un sistem de injecţie al apei calde în seră, care asigură temperatura şi condiţiile de umiditate dorite. În comparaţie cu sera neîncălzită, la utilizarea sistemul de încălzire solară, temperatura aerului, este mai mare cu 3 ... 8 ° C.Eficienţa serii solare creşte în mod semnificativ atunci cînd se utilizează o pompă de căldură, care acumulează căldura din aer, sol, apele subterane.

 3. #3
  Senior Member
  Data înscrierii
  06.03.2013
  Posturi
  212
  Acum cateva minute am discutat telefonic cu domnul profesor Fetcu Dumitru de la Brasov.
  Dansul este si inventator in domeniu termotehnic.
  Am intrebat daca produce sisteme de incalzire pentru sere, cu tuburi termice . Tuburile termice sunt specialitatea dansului, cu care are si colaborari externe.(Zilele urmatoare pleaca in Norvegia dar se intoarce peste cateva zile).
  Nu are in aplicatiile directe asa ceva dar a promis ca este deschis la consultatii si eventuale colaborari in domeniul termotehnic. Il consider un om pretios, de la care avem ce invata.
  A acceptat sa dau coordonatele dansului, pentru a fi contactat direct, la nevoie:
  Fetcu Dumitru, www.transterm.ro : mobil 07522775722.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •