Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: Diverse sisteme de incalzire pentru sere

 1. #1
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  65.201

  Diverse sisteme de incalzire pentru sere

  Eugen  Junior Member
  Data īnscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa de sera-1

  http://ecology.md/md/section.php?section=tech&id=7680

  Principiul de funcţionare al serei solare
  Fig. 1. Principiul de funcţionare al geleo serei.
  Sera solară īn sine este un sistem pasiv de īncălzire solară. Pentru a īmbunătăţi eficienţa ei, trebuie să utilizaţi acumulatorul de căldură. Fig. 1 prezintă o schemă a serei solare, cu geamurile termopan, peretele din partea de nord izolat, care are un strat reflectorizant pe suprafaţa interioară şi un acumulator de căldură subteran. Sera convenţională din film poate avea un acumulator de căldură subteran (Fig. 2). Sera are o suprafaţă de 500 m2, iar acumulatorul se află sub seră la o adīncime de 0,5 m, este realizat īn formă de o groapă de o lăţime de 5.4 m, o lungime de 80 m şi o adīncime de 1,2 m, care este umplută cu bucăţi de granit de 150- 200 mm. Acumulatorul are canale de cărămidă, unite cu sera cu ajutorul ţevilor, de un diametru de 350 mm. Īntr-un canal este instalat un ventilator cu o putere de 0,1kW.

  Fig. 2. Sera solară din film cu un acumulator de căldură subteran:
  1 – sera; 2 – acumulator; 3, 4 – canale; 5, 6 – ţevi; 7 - ventilator.
  Aerul cald din sera solară trece prin primul canal, dă o parte de căldură acumulatorului şi apoi se īntoarce prin al doilea canal spre ventilator. Īn timpul zilei, acumulatorul se īncarcă cu căldură şi noaptea se descarcă. Economiile anuale de combustibil constituie 400- 500 de tone de combustibil convenţional la 1 ha de teren cultivat.Consumul de energie īn serele solare scade la utilizarea geamului termopan, izolaţiei termică de protecţie mobilă şi īmbunătăţirea instalaţiilor solare. Acumularea căldurii se realizează īn cel mai adecvat mod īn sol, sub sera solară. Pentru aceasta, apa īncălzită ziua īntr-un colector solar, trece prin sistemul de conducte din materialul plastic instalate īn pămānt la o adīncime superficială, prin urmare, acumulatorul de căldură se īncarcă. Pentru a folosi căldura acumulată pe timp de noapte, īn conducte se furnizează apă rece; īncălzindu-se, aceasta este trimisă pentru īncălzirea serei, fie direct, fie după o īncălzire suplimentară.  Editează post Răspuns Răspunde cu citat 2. #2
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  65.201
  Acum 2 ore #12
  Eugen  Junior Member
  Data īnscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa de sere-2

  Există două tipuri de sere solare:  • alăturate la peretele de sud al casei;
  • serele solare independente.  « Producerea legumelor īn seră, creşte īn mod constant. Īn ţările scandinave, Olanda, Germania, consumul energiei pentru sere, constituie 1-1,5% din consumul total al energiei pe ţară şi ajunge pīnă la 20- 35% din energia utilizată īn agricultură. »
  Sera pe energie solară (Partea I)
  Fig. 3.Structura serei solare alăturate clădirei:
  a. cu ziduri translucide, īnclinate;
  b. cu pereţii cilindrici translucizi;
  c. cu acoperiş īn pantă şi perete vertical frontal transparent;
  d. cu perete frontal īnclinat transparent;
  e. cu perete frontal izolat:
  1 - izolaţie translucidă; 2 - acoperiş transparent; 3 - perete izolat.
  Fig. 3 prezintă diferite forme geometrice ale serelor solare alăturate. Acestea diferă īn gradul de utilizare a radiaţiei solare, utilizarea eficientă a spaţiului interior şi prin urmare, īn proiectare. Unghiul de declivitate al suprafeţei vitrate īn partea de sud, depinde de latitudinea zonei şi pentru partea centrală a Rusiei, poate fi egală cu 50 ... 60 °, unghiul acoperişului - de 20- 35 °. Raportul optim īntre suprafaţa solului şi suprafaţa translucidă, este de 1:1,5. Acest lucru asigură un echilibru optim de energie, adică o diferenţă īntre energia solară captată şi pierderile de căldură, precum şi buna utilizare a spaţiului interior. La un aranjament vertical al peretelui din faţă, nu este asigurată captarea maximă a energiei solare.Trebuie să ţinem cont de faptul că sera solară adiacentă (sau construită līngă casă) este o parte a casei şi toată construcţia este percepută ca un ansamblu coerent, prin urmare, o importanţă deosebită capătă arhitectura ansamblului.

  Fig. 4. Sera solară separată :
  1 - izolaţie translucidă; 2 - perete frontal izolat; 3 - perete izolat īn partea de nord; 4 – acoperiş; 5 – termoizolare; 6 - subsol termoizolat; 7 - acumulator de căldură.

  Editează post Răspuns Răspunde cu citat  Acum 2 ore #13
  Eugen  Junior Member
  Data īnscrierii 06.03.2013 Posturi 21
  Alternativa sere-3


  Fig. 5. Sera solară cu acumulator de căldură din pietriş:
  1 - izolaţie translucidă; 2 – perete de sprijin; 3 – peretele de nord, 4 – izolaţie termică; 5 – acumulator din pietriş; 6 - lăzi de răsaduri; 7 - sol protejat; 8 - fundaţia termoizolată.
  « Producerea legumelor īn seră, creşte īn mod constant. Īn ţările scandinave, Olanda, Germania, consumul energiei pentru sere, constituie 1-1,5% din consumul total al energiei pe ţară şi ajunge pīnă la 20- 35% din energia utilizată īn agricultură. »
  Sera pe energie solară (Partea I)
  Suprafaţa interioară a zidului de nord are un strat reflectorizant, de exemplu, este vopsită cu vopsea albă mată. Aceasta oferă o iluminare mai bună şi reduce pierderea căldurii din seră. Cu o bună izolare a peretelui de nord, consumul de căldură cu efect de seră se reduce de 2 ori. Īn scopul de a evita schimbul de aer necontrolat trebuie să fie atent căptuşite uşile, ferestrele, găurile de ventilaţie. Cu toate acestea, schimbul de aer nu ar trebui să fie mai mic decīt cu 0,5- 1 oră pe zi, deoarece atīt pentru viaţa oamenilor cīt şi creşterea plantelor, aerul proaspăt este necesar. Pentru izolarea termică a suprafeţelor opace a structurilor de īngrădire sunt folosite diferite materiale:

  • vata minerală;
  • spuma de polistiren extrudat;
  • paia presată;
  • rumeguş.  Ca material de izolaţie translucidă se utilizează:


  • sticla;
  • film polimer;
  • foi de plastic transparent.  Pentru a preveni aburirea (condensare) ar trebui să reduceţi rata pierderilor de căldură prin izolaţia translucidă, folosind o izolaţie translucidă cu două straturi.Reducerea umidităţii şi temperaturii se obţine prin ventilarea serei solare, care de asemenea, oferă şi schimbul de gaze. Īn cazul ventilaţiei naturale, circulaţia aerului depinde de mărimea suprafeţei şi localizarea găurilor de aerisire cu supape. Pentru o seră solară instalată aparte, aceste găuri trebuie să se situeze īn direcţia vīnturilor dominante, astfel că odată cu creşterea vitezei vīntului să crească şi schimbul de aer. Suprafaţa găurilor trebuie să fie de aproximativ 1/6 de zona serii, totodată suprafaţa găurilor de deschidere pentru intrarea aerului trebuie să fie cu o treime mai mică decīt suprafaţa găurilor de ieşire a aerului, iar diferenţa instalării lor la īnălţime nu trebuie să fie mai mică de 1,8 m.Īn timpul verii, īn sera solară poate fi o căldură insuportabilă. Pentru a preveni supraīncălzirea, ar trebui să fie o masă suficientă de materiale de stocare termică, ar trebui să fie furnizată o bună circulaţie a aerului şi prevăzută o umbrire a serii, ceea ce reduce semnificativ temperatura aerului, a plantelor şi intensitatea transferului de căldură radiantă.Volumul acumulatorului de căldura (acvatic, din pietriş, subteran), zona suprafeţelor de sticlă şi grosimea izolaţiei termice, se determină prin calcule, luīnd īn considerare datele climatice.Īn serele solare īn formă de tunel, pot fi folosite colectoare de energie solară plate şi acumulatoare de căldură subterane cu conducte din material plastic, amplasate īn sol pentru circulaţia aerului cald sau rece. Īn unele din variante, poate fi un sistem de injecţie al apei calde īn seră, care asigură temperatura şi condiţiile de umiditate dorite. Īn comparaţie cu sera neīncălzită, la utilizarea sistemul de īncălzire solară, temperatura aerului, este mai mare cu 3 ... 8 ° C.Eficienţa serii solare creşte īn mod semnificativ atunci cīnd se utilizează o pompă de căldură, care acumulează căldura din aer, sol, apele subterane.

 3. #3
  Senior Member
  Data īnscrierii
  06.03.2013
  Posturi
  213
  Acum cateva minute am discutat telefonic cu domnul profesor Fetcu Dumitru de la Brasov.
  Dansul este si inventator in domeniu termotehnic.
  Am intrebat daca produce sisteme de incalzire pentru sere, cu tuburi termice . Tuburile termice sunt specialitatea dansului, cu care are si colaborari externe.(Zilele urmatoare pleaca in Norvegia dar se intoarce peste cateva zile).
  Nu are in aplicatiile directe asa ceva dar a promis ca este deschis la consultatii si eventuale colaborari in domeniul termotehnic. Il consider un om pretios, de la care avem ce invata.
  A acceptat sa dau coordonatele dansului, pentru a fi contactat direct, la nevoie:
  Fetcu Dumitru, www.transterm.ro : mobil 07522775722.

Informații subiect

Utilizatori care navighează īn acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează īn acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •