100 de reţete de afaceri şi verzi, şi inteligente

Lucian Davidescu
5 martie 2010

12871 citiri
2 comentarii
Văd rafturile cu mărfuri naturale foarte scumpe Nu este natural să plăteşti mai mult pentru mai puţin. Greenpeace, nu lovi! Vier Pfoten, nu muşca! A spus-o unul de-al vostru. nsă unul cu minte de afaceri, nu de găină stresată.
Gunter Pauli este belgian. Cnd nu zboară, stă n San Francisco. Este membru n Clubul de la Roma, başca amic din studenţie cu Mugur Isărescu. S-a oprit joi n Romnia să povestească despre seria lui de 100 concepte de afaceri fără emisii, dar cu valoare adăugată mare: n natură, cele mai bune lucruri sunt cele mai ieftine.
De exemplu, o reţetă pentru bere: două materii prime, apă şi cereale. Urmează un lung ciclu de digestie. Din grăunţele folosite se poate face pine, dar şi compost pentru ciupeci. Compostul ajunge apoi hrană pentru porci, după care intră ntr-un tanc de biogaz. Mai departe, carbonul emis este pompat direct ntr-un bazin de alge, dare la rndul lor devin hrană pentru peşti. Fiecare produs finit poate fi o sursă de bani. Berăria funcţionează n Namibia de aproape 15 ani.
Pauli a pus pe picioare producătorul de detergenţi bio Ecover, cel mai mare pe piaţa lui, dar pe care acum l consideră un semieşec: Dispar păduri tropicale din cauza consumului de ulei de palmier. A mai fost n boardul Nestle, unde le-a propus să crească ciuperci shiitake pe cele 99,8% reziduri rezultate din plantaţiile de cafea. Acum, chinezii taie stejaro pentru a asigura suportul de cultură al ciupercii. Ciupercile shiitake nu sunt n obiectul nostru principal de activitate, ar fi fost răspunsul perplex al Nestle.
Rempădurirea este un alt studiu de caz. 8000 de hectare mpădurite n Columbia au reuşit să şi amortizeze costurile n 11 ani, iar valoarea terenului a crescut de 3000 de ori: de la 2,5 dolari pe hectarul de deşert la 7500 de dolari pe hectarul de pădure. Rezultatul: ploaie, apă de băut, lemn, răşini, ulei, biodiesel.
De unde sunt toate exemplele culese? Unele, pur şi simplu de pe internet. Este cazul berăriei din Namibia. Altele, din cercetarea recentă: cum poţi să transformi mătasea naturală ntr-un polimer la fel de dur ca titanul. Altele, din istorie: Ştiaţi că viermele de mătase şi-a căpătat renumele ăsta după ce vreme de o mie de ani a fost bun doar la regenerarea solurilor? Şi că abia acum 200 de ani Napoleon a descoperit că, tot viermii, i salvau pe soldaţii răniţi de la amputări?
Cele 100 de concepte sunt sau vor fi detaliate de Gunter Pauli n sistem open-source, pe site-ul Economia Albastră.