Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul
Rezultate 1 la 10 din 14

Subiect: Pepiniere nuci Republica Moldova

 1. #1
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773

  Pepiniere nuci Republica Moldova

  https://www.google.ro/#hl=en&tbo=d&s...w=1024&bih=626


  http://eco.md/index.php?option=com_c...mie&Itemid=469


  Plantaţiile de nuci: avem succese, dar lupta cu birocraţia īncă nu s-a īncheiat

  Vineri, 06 Aprilie 2012 10:43
  Plantaţiile de nuci au fost īnfiinţate īn Moldova īn anii 1990, pānă atunci creşterea nucilor era practicată doar īn gospodării ţărăneşti şi de-a lungul fāşiilor de protecţie. Potrivit Programului Naţional pentru Dezvoltarea Culturilor Nucifere, pānă īn anul 2020 suprafaţa plantaţiilor de nuci va atinge cel puţin 14 mii ha, iar recolta nucilor necurăţate va constitui 60 mii de tone, īn prezent ea fiind de 25-35 mii tone.
  Vlad VASILCOV, vlad.vasilcov@eco.md

  Plantaţiile de nuci cresc cantitativ şi cantitativ
  Īn Prezent pe teritoriul Moldovei sunt plantate 12 mii ha de culturi nucifere, inclusiv cu material săditor de import (Franţa) - 3mii ha. Īn 2012 intră pe rod īn jur de o mie de ha soiuri franceze. Anual se plantează mai mult de 1000 ha culturi nucifere. Astfel, graficul Programului de Dezvoltare a Culturilor Nucifere pānă īn 2020 se respectă ba chiar poate fi īndeplinit īnainte de termen.
  Constantin Gajim , Directorul Executiv al Uniunii Asociaţiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, afirmă că există mari progrese īn producerea materialului săditor altoit propriu (se importă foarte puţin, īn 2006 - 2009 se importau 20-30 mii de pomi altoiţi, din 2010 mai puţin de o mie). Īn ultimii ani s-a īmbunătăţit proiectarea īn teren, se folosesc tehnologii de perspectivă la plantare, īngrijirea şi exploatarea livezilor plantate, au fost mecanizate unele procese de plantare şi nu īn ultimul rānd, s-a īmbunătăţit atenţiea din partea statului.
  R Moldova se incandrează īn acele 7% din suprafaţă care au condiţii prielnice pentru cultivarea nucilor.
  Exportul nucilor e īn creştere
  Pe piaţa europeană există o cerere la produsele nucifere care creşte īn fiecare an şi nu este satisfăcută pe deplin.
  Īn ultimii ani producţia anuală de nuci pe ţară a constituit 22 - 33 mii tone din care se exportă aproximativ 80%: īn UE (Franţa - 40.6%, Grecia - 17.9%, Germania - 9%, Austria - 7%), precum şi īn Turcia, Elveţia, Siria, Irak ş.a.. Din cauza neomogenităţii, producţia este comercializată numai prelucrată īn miez.

  Pe de altă parte, anual, Republica Moldova importă īn medie 4,3 mii tone de nuci īn coajă. Cele mai multe nuci īn coaja au fost importate īn 2010 din Franța - 3,4 mii tone.
  Nucul grecesc şi-a primit denumirea din cauza că īn timpurile străvechi era adus īn Rusia din Grecia. Denumirea de Walnut provine de la Welsch vechea denumirea Galiei, fiindcă provine de pe teritoriul actual al Ftanţei şi Italiei.
  Cea mai mare plantaţie de nuci din Europa īn luptă cu birocraţia
  Nicolae Ciornīi patronul AMG – KERNEL, care deţine cea mai mare plantaţie de nuci din Republica Moldova dar şi din Europa, susţine că a achiziţionat 10 mii de hectare de pămānt arabil īn Moldova şi a investit circa 25 milioane de euro īn crearea celei mai mari livezi de nuci din Europa.
  „Am īnceput să sădim cea mai mare livadă de nuci din Europa. Am făcut pepinieră şi creştem puieţi. Prima livadă a dat roadă anul trecut. Timp de 15 ani o să am profit, o să-mi răscumpăr toate cheltuielile. Venitul este obţinut acum este īn special din comercializarea puieţilor īn Ucraina, Georgia, Rusia, Romānia, Turcia şi Ungaria, care i-a permis să recupereze aproape toate cheltuielile. " declară omul de afaceri.
  Victor Guţu director executiv la AMG - Kernel precizează că īn prezent sunt plantate 700 ha de nuci iar īn total se preconizează plantarea a 3000 ha de livezi de nuci. Totodată īn pepiniere se cultivă anual 300 mii pueţi de nuci, 200 mii pueţi de măr şi 200 mii de migdal.
  „Īn această sferă este necesar să depui foarte mult efort să aplici corect tehnologiile şi doar astfel poţi să obţii rezultate bune,
  totuşi cea mai mare problemă cu care ne confruntăm este burocraţia. „ afirmă directoul executiv AMG - Kernel SRL

  Plantarea unui hectar cu nuci necesită 24-25 mii de lei( fără preţul terenului). Īn această sumă intră preţul a 100 de puieţi (īn mediu $10-12 bucata), lucrările legate de plantare şi īngrijire a arborilor īn decurs de 5 ani. Īn conformitate cu legislaţia īn vigoare, statul compensează 10 mii de lei pentru fiecare hectar. Fructele īncep să apară īn al cincelea an, iar īn cel de-al şaptelea an intră pe rod. Practica demonstrează, că īn acest an roada atinge minimum o tonă per hectar, iar īn cel de-al zecelea an roada se dublează. Miezul de nucă curăţat constituie 40% din greutatea fructului. Reieşind din preţurile curente de export, cheltuielile pot fi recuperate peste 5-6 ani.

  Nucile franceze īn Moldova
  Īn Moldova există firme ce aduc nuci necojite din Franţa, care sunt prelucrate iar mai apoi se (re)exportă doar miezul de nucă.
  Moldova produce 10 mii tone de miez de nucă dar exportă 12 mii tone, Franţa produce 27 mii tone dar foloseşte 29 mii tone.
  Bargues Agro Industrie este o īntreprindere internaţională care se ocupă de procesarea nucilor şi exportul/reexportul lor īn Franţa. Īn Moldova o filială a acestei īntreprinderi a apărut cu 16 ani īn urmă. Īn prezent la īntreprindere lucrează aproximativ 100 de persoane, totuşi potenţialul de angajare este mult mai mare. Motivul este destul de straniu, īntreprinderea are o activitate foarte transparentă şi achită toate taxele şi impozitele faţă de stat. Pe cānd angajaţii, cel mai des, refuză să achite impozitele şi poliţa medicală īn favoarea unui serviciu la negru unde aceste taxe nu se achită. Administraţia īntreprinderii chiar face campanii de informare, dar oamenii preferă să nu achite impozitele la stat.
  Este curios faptul că la campania electorală precedentă din Franţa, Partidul Socialiştilor a promis că va lupta cu „faptul că nucile sunt exportate din Franţa pentru a fi ambalate īn Moldova „. Totuşi aceste declaraţii s-au dovedit a fi declaraţii populiste pentru a atrage nişte voturi īn plus şi pentru a crea impresia că există o luptă pentru reducerea şomajul din Franţa.
  Instabilitatea preţului la miez de nucă şi nucile necojite
  Mulţi dintre producători sunt nemulţumiţi de preţurile volatile la miezul de nucă precum şi la nucile necojite. Cauza este neomogenitatea soiurilor care sunt propuse spre vānzare şi faptul că nucile sunt colectate de pe marginea drumului.
  Constantin Gajim ne spune că atunci cānd vor rodi livezile de nuci altoiţi de soi preţul va fi stabil, acum se colectează īnainte de a se maturiza biologic şi sunt mii de forme cu diferite fructe şi nu avem o producţie omogenă conform standardelor europene ceea ce crează o diferenţă la preţ.

 2. #2
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  Trebuie sa aflam cat da statul Roman pentru un ha de plantatie cu nuci.

 3. #3
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  http://www.kernel.md/index_ro.html  Bine aţi venit!

  Pepeniera a fost organizată īn anul 2003 ca fermă specializată īn producerea materialului săditor de nuc altoit de soiuri omologate, cu valoare biologică ridicată. Potenţialul - 250-300 mii pomi altoiţi anual. Asigurarea ştiinţifică este asumată de Institutul de Cercetări pentru Pomicultură. Pepeniera este amplasată īn apropierea oraşului Soroca din partea de nord a Republicii Moldova, pe un sector situat pe prima terasă a rīului Nistru, cu īnclinaţie uşoară spre Sud-Est, sol cu profil humifer profund, adăpostit de vīnturile puternice, care bat īn localitate. Terenul irigabil cu suprafaţa de 50 ha, asigură amplasarea optimală a tuturor sectoarelor pepenierei, inclusiv a plantaţiilor-mamă de seminceri şi producătoare de ramuri altoi, a şcolilor de puieţi şi pomi altoiţi cu asolamentele corespunzătoare. Pepeniera dispune de un atelier de altoit, depozit de păstrare a materialului de īnmulţire şi săditor, seră, solarii, utilaj şi maşini speciale pentru desfăşurarea normală a lucrărilor de īngrijire īn sectoarele pepenierei.

 4. #4
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  Sortimentul

  Pepeniera produce la comanda producătorilor de nuci şi populaţiei pomi altoiţi de nuc de 2 ani de soiuri autohtone omologate:


  Aceste soiuri provin de la tipurile valoroase de nuc, depistate īn populaţiile seminale locale şi īncercate īntr-o perioadă de peste 40 de ani īn mai multe microculturi de concurs, atīt la institutul de Cercetări pentru Pomicultură, dar şi pe loturile Comisiei de Stat pentru īncercarea soiurilor de plante. īncercările de a include īn sortimentul nucului unele soiuri valoroase din selecţia mondială, ca şi īn majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi Sud-Estică, nu s-au soldat cu succes, din cauza că ele nu sunt adaptate la condiţiile ţării noastre. Rezultatele testelor de calitate, productivitate şi adaptabilitate la soiurile moldoveneşti demonstrează că ele se comportă bine īn condiţiile ţării noastre, sunt productive şi au nuci de calitate superioară. Din numărul soiurilor omologate se pot crea conveiere varietale cu maturarea eşalonată şi recoltarea producţiei īntr-o perioadă comparativ mare.
  Soiuri


 5. #5
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  Producerea


  • Producerea materialului de īnmulţire

  Pentru producerea portaltoiului pepeniera dispune de o plantaţie-mamă de seminceri pentru recoltarea de seminţe. Această plantaţie este īnfiinţată cu soiurile Chişinău şi Cazacu, cercetate special şi recomandate ca portaltoi pentru soiurile cultivate. Puieţii portaltoi īn vīrsta de 1 an sunt produşi īn şcoala de puieti īntr-un asolament cu 4 cīmpuri. De pe suprafaţa de 1 ha a şcolii de puieti se obţin īn mediu cīte 50-60 mii de puieti de categoria standard.
  Altoiul este produs īntr-o plantaţie specială producătoare de ramuri altoi, īnfiinţată cu soiurile omologate şi de perspectivă pe o suprafaţă de 3,5 ha. Potenţialul acestei plantaţii este de 50 mii ramuri altoi anual, ceea ce asigură efectuarea unui volum de lucru la altoire de 300 mii de puieti altoiţi.
  Materialul de īnmulţire este pregătit din toamnă şi păstrat īn condiţii optimale pīnă la altoire.

  • Altoitul

  Obţinerea nucului altoit se realizează prin metoda de altoire la masă cu ramură detaşată pe toată perioada ianuarie-aprilie. Altoitul se face manual, folosindu-se copulaţia perfecţionată, ca la viţa-de-vie, şi mecanizat folosind maşina de altoit īn omega, īnainte de altoirea propriu-zisă, atīt portaltoiul, dar şi altoiul se scot de la stratificare şi se supun unui proces de preforţare, timp de 10-15 zile - portaltoiul şi 3-4 zile - altoiul, īn rumeguş bine umectat, īntr-o īncăpere la o temperatură de 26-28°C, pentru activarea ţesăturilor cambiale. Materialul altoit manual sau mecanizat se stratifică īn lăzi speciale īn rumeguş bine amectat şi se forţează la temperaturi constante de 26-28°C pe toată durata forţării, care alcătuieşte 14-16 zile, adică pīnă cīnd punctul de altoire este calusat perfect.
  După terminarea procesului de forţare, lăzile cu materialul altoit sunt păstrate īn īncăperi răcoroase, la o temperatură constantă īntre 2 şi 4°C, pīnă la momentul plantării īn cīmp.


  • Producerea pomilor altoiţi īn şcoala de pomi

  Plantarea materialului săditorīn cīmpul 1 a şcolii de pomi are loc după trecerea pericolului brumeior tīrzti de primăvară, iar temperatura solului se menţine la nivelul de 6-8°C.
  Se plantează numai puieţii cu calusare perfectă după revizie şi īnlăturarea eventualilor lăstari etiolaţi, porniţi din portaltoi. īnainte cu 5-6 zile pīnă la plantare materialul altoit se ţine īn locuri deschise sub cerul liber pentru aclimatizare.
  Puieţii altoiţi de nuc se plantează īn rigile adīnci de 25-30 cm la distanţă de 80/20-25 cm. După tasarea solului īn apropierea rădăcinilor se face bilonare, acoperindu-se altoiul īn īntregime, şi se udă abundent.
  Principalele lucrări īn cīmpul 1 şcolii de pomi prevăd menţinerea solului īn stare afīnată fără buruieni, pentru menţinerea umedităţii optimale se fac 3-4 udări, periodic biloanele se desfac pīnă la locul de altoire şi se elimină lăstarii apăruţi pe portaltoi. īn luna iunie se aplică o fertilizare fazială cu azot.
  Lucrările de īntreţinere a solului īn cīmpul 2 a şcolii de pomi sunt similare cu cele executate īn anul 1 de vegetaţie, la care se adaugă tutoratul.
  Scosul pomilor se efectuaeză după căderea frunzelor la sfīrşitul lunii octombrie, īnceputul lunii noiembrie.


  Cicluri de producere


  Plantaţie mamă de ramuri altoi

  Ramuri altoi după recoltare

  Camera de altoire

  Statificarea materialului altoit

  Călirea materialului altoit

  Plantarea materialului altoit

 6. #6
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  Plantaţie de nuc


  • īnfiinţarea plantaţiilor pentru producţie marfă

  Plantaţiile de nuc pentru producţie marfă se fac numai īn baza unor proiecte bine aprofundate cu respectarea īntocmai a tuturor recomandărilor īn vigoare, privind alegerea locului pentru plantare, pregătirea terenului īn vederea plantării, alegerea corectă a soiurilor şi amplasarea lor pe teren, distanţele de plantare etc.
  Principalele criterii puse la baza alegerii terenului pentru īnfiinţarea livezii de nuc sunt: corespunderea condiţiilor pedo-climatice şi a reliefului, cerinţelor biologice ale nucului şi īn special a soiurilor care se vor cultiva; respectarea normelor ecologice şi fitosanitare; prezenţa condiţiilor favorabile pentru producerea recoltelor īnalte de nuci cu calităţi superioare.
  Pregătirea terenului īn vederea plantării este asemănătoare ca şi celelalte plante pomicole.
  Pentru obţinerea producţiei omogene cu calităţi biologice īnalte īntr-o plantaţie de nuc se plantează, ca regulă,
  un soi de bază īn proporţie de 95% şi īncă 1-2 soiuri polenizatoare īn proporţie de 5%.

  dezvoltarea livezii


  Plantarea materialului altoit

  Plantaţie de nuc īn anul 1 după plantare

 7. #7
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  Linkuri

  Nucul īn Wikipedia
  Material informativ despre nuc īn enciclopedia – internet
  Site „Plante medicinale”;
  Proprietăţile medicinale ale nucului
  Prelucrarea nucului
  Site-ul conţine informaţia despre prelucrarea nucilor
  Site-ul este dedicat exclusiv nucului
  S-a colectat multă şi diversă informaţie despre nuci – despre soiurile sale, metodele de creştere, mijloacele de prelucrare, procurarea şi realizarea nucilor.


 8. #8
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773  http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%93%...80%D0%B5%D1%85

  Тычиночные цветки


  Пестичные цветки


  Незрелый плод


  Зрелый раскрывшийся плод

 9. #9
  Senior Member
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.773
  http://www.fairwind.com.ua/

  Massini de spart nuci  2998 $

  2600 $

 10. #10

Pagina 1 din 2 12 UltimulUltimul

Informații subiect

Utilizatori care navighează īn acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează īn acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •