Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: PRISPA, prima casă solară romnească, inspirată din arhitectura tradiţională

 1. #1
  Senior Member
  Data nscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  68.454

  PRISPA, prima casă solară romnească, inspirată din arhitectura tradiţională

  PRISPA, prima casă solară romnească, inspirată din arhitectura tradiţională FOTO şi VIDEO

  12 mar 2012, 08:25 | Cristina Dinu | RTV.net
  Arhitecţii au creat prima casă solară romnească, PRISPA, inspirată din casele tradiţionale cu prispă, de la noi din ţară. Aceasta este autosuficientă, fiind echipată cu panouri solare ce pot asigura ntreg necesarul de energie.


  15

  Comenteaza


  • GALERIE
  • FOTO


  Casa solară romnească PRISPA
  Foto: PRISPA

  Casa solară romnească PRISPA
  Foto: PRISPA

  Casa solară romnească PRISPA
  Foto: PRISPA
  Echipa PRISPA este şi prima echipă din ţara noastră calificată la concursul internaţional de arhitectură şi tehnologii integrate Solar Decathlon Europe. "Scopul nostru n competiţie este să creăm şi să construim un prototip de casă solară autosuficientă, confortabilă, accesibilă şi frumoasă", spune echipa.

  Elementul principal al conceptului este prispa din faţa casei, "un spaţiu intermediar ntre interior şi exterior, care care te protejează de vnt, de soare prea puternic, sau de treceri prea bruşte de la temperaturi ridicate, la temperaturi scăzute, şi reuşeşte să facă toate acestea datorită modului n care a fost proiectată. Fiind un element de control, filtrnd lumina, prispa garantează o parte din eficiența energetică", explică echipa PRISPA.

  Casa este uşor de construit, din elemente prefabricate, avnd o structură şi o aparatură simplă.
  "n momentul acesta, casa are 2 camere, un dormitor şi un open-space generos, multi-funcţional, care include o zonă de dining şi o zonă de living. Ca suprafaţă construită, casa are 90.65 de metri pătraţi, suprafaţa incluznd parterul şi supanta (supanta este un etaj cu planşeu incomplet, "split-level", ca un balcon cu deschidere spre interior.)", a explicat, pentru RTV.net, Alexandra Croitoru, coordonatorul de comunicare al echipei PRISPA.

  "Casa a fost gndită să fie modulabilă, ea putnd fi extinsă cu uşurinţă pe orizontală, cu oricte module de bază. Un modul are 27 de metri pătraţi", a precizat Alexandra Croitoru.

  Design-ul arhitectural, pe lngă capacitatea sa de a se putea integra vizual ușor n mediul rural, urmărește să mărească suprafața activă solar la exterior și să configureze spațiile interioare astfel nct ele să se succeadă natural, atingnd n același timp standardele contemporane de locuire și optimiznd funcțiunile tradiționale. Echipa PRISPA spune că spațiul obţinut este un exemplu de echilibru ntre confort și suprafața minimă necesară.

  n ceea ce priveşte eficiența energetică, panourile solare și fotovoltaice, montate la un unghi ideal pe suprafața superioară exterioară a anvelopantei sunt principalele elemente care asigură eficienţa energetică a casei, genernd suficientă energie pentru a face față nevoilor impuse de o utilizare normală.

  Pentru a spori eficiența, arhitecţii au configurat casa astfel nct diferite elemente să ajute la reducerea cantității de energie necesare. Sistemul de ncălzire și ventilație este asemănător cu cel utilizat la clădirile industriale, reutiliznd aerul cald (de la bucătărie n cazul acesta) pentru a ncălzi alte zone din casă, radiatoarele folosesc tehnologie n infraroșu pentru a le permite să ncălzească direct corpurile solide, fără a mai utiliza convecția pentru a ncălzi inutil lichide și gaze, panourile modulare utilizează un sistem natural de izolație termică, reducnd grosimea peretelui, iar piatra folosită pentru interior creează o masă termică n apropierea ferestrelor care se deschid spre prispă.

  Prispa are, prin configurația sa, rolul de a menține confortul interior prin umbrirea pe timpul verii și iluminarea directă pe timpul iernii. Fiind un spațiu-ntre-spații, ea devine o barieră termică, disipnd intensitatea vntului și mărind suprafața activă solar, permițnd n același timp crearea unui vestibul care să regleze pierderile de temperatură ntre exterior și interior.
  n ceea ce priveşte rezistenţa la cutremure, Alexandra Croitoru a declarat că aceasta "este o casă proiectată pentru Romnia, motiv pentru care este realizată n conformitate cu normele naţionale privind protecţia la cutremur a construcţiilor".

  Casa solară PRISPA poate fi contruită n aproximativ două săptămni. "Competiţia la care participăm - Solar Decathlon Europe, ne cere să o putem construi n 10 zile, la cheie. Astfel, n condiţii de competiţie, noi trebuie să terminăm n 10 zile de construit, de finisat, de echipat şi de mobilat toată casa. Aceste 10 zile de construcţie nu includ şi construcţia fundaţiei", a explicat coordonatorul de comunicare al echipei, pentru RTV.net.

  Casa industrializată va costa aproximativ 70.000 euro, preţul incluznd tot, n afară de electrocasnice şi de mobilier, astfel nct să se poată ncadra n programul "Prima Casă".
  Citeste mai mult despre:
  arhitectură, casă cu prispă, casă solară, ecologic, eficienta energetica, panouri solare, prima casă solară romnească, PRISPA, Romania, tradiţional,

 2. #2
  Senior Member
  Data nscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  68.454
  Dupa lucrari de constructii care au durat patru ani, primul oras solar incepe sa capete forma

  12.03.2012 |

  De: SPATIULCONSTRUIT |
  2734 vizualizari
  Visul de a construi primul oras din lume care sa functioneze cu energie solara si energie din alte surse regenerabile este pe cale sa se materializeze. Lucrarile de constructie la orasul Masdar din Abu Dhabi au inceput in 2008 si in doi ani primele sase cladiri au fost finalizate si date in functiune.

  Proiectat de firma internationala Foster and Partners, orasul durabil cu zero emisii de carbon va ajunge sa se intinda pe sase kilometri patrati si va fi dotat cu un sistem de transport integral aflat in subteran. Primele sase masini complet automatizate leaga acum doua noduri – parcarea si intrarea principala dar datorita costurilor exorbitante de 300 000dolari per bucata, dezvoltatorii intentioneaza sa achizitioneze pe viitor masini electrice care vor necesita soferi.
  O mare cladire destinata sporturilor este acum in constructie in timp ce cladirile rezidentiale delimiteaza un dreptunghi in jurul laboratoarelor si al bibliotecii, parti componente ale centrului de cercetare.

  Orasul solar Masdar din Abu Dhabi incepe sa capete forma


  Arhitectura acestui centru este magnifica, avand doar cateva probleme minore de iluminat in zona bibliotecii. Sistemul de iluminat care merge in lungul grinzilor din lemn stratificat din pacate, deranjeaza la nivel vizual si estetic pentru ca ar fi fost de preferat ca acesta sa fie inserat in interiorul grinzilor. Acest mic inconvenient si multitudinea capetelor de sprinkler care coboara din tavan nu pun in pericol estetica de ansamblu a spatiilor. Asa cum declara Matt Brindley de la Swell Architects, care a vizitat santierul: „grinzile sunt frumoase si dau o imagine placuta a intregii structuri, ce poate fi mai bine observata de la etajul superior”.
  Referitor la partile exterioare ale proiectului, unele dintre confectiile metalice par intr-un fel nepotrivite. Brindley explica: „Balustradele, structura ce sustine panourile solare si legaturile sunt greoaie, cu aproape nici un detaliu elegant care sa le confere suplete”. Cu toate acestea detaliile executate in lungul cladirii placate cu terracotta au fost foarte atent realizate.

  Per ansamblu cladirile se remarca printr-o calitate foarte buna a lucrarilor de executie si finisare. Matlt Brindley adauga: „Echipa de arhitecti si constructori au obtinut un rezultat extraordinar in ciuda termenelor de predare foarte stranse si a unui buget atent verificat. Nu putem decat spera ca atunci cand guvernul de la Abu Dhabi va dispune alocarea mai multor fonduri acest imens proiect va continua sa beneficieze de acealeasi standarde inalte de calitate”. Costurile totale estimate pentru intregul oras se ridica undeva intre 18.7 si 19.8miliarde de dolari iar lucrarile ar trebui finalizate in perioada 2020 – 2025.

  Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
  Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

 3. #3

Informații subiect

Utilizatori care navighează n acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează n acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Marcaje

Marcaje

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •