Rezultate 1 la 2 din 2

Subiect: O utopie sau primul pas spre o lume mai bună !

 1. #1
  Senior Member
  Data nscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  72.741

  O utopie sau primul pas spre o lume mai bună !

  Leonard Chesca

  7 iulie 2013  O utopie sau primul pas spre o lume mai bună !
  ” ALTERNATIVA DE ORNDUIRE FĂRĂ SISTEM MONETAR ”
  Banii
  Cu toţii cred că suntem de acord că banii au adus mai multe deservicii dect servicii umanităţii. Cred că nţelegem, chiar dacă trziu, cu toţii adevărul vorbei „ banii sunt ochiul dracului”. Binenţeles că e foarte greu să concepem viaţa fără bani, doar nu vrem să ne ntoarcem la troc. Nu cred că trebuie să intru aici n amănunte legate de cum banii au afectat (precum un virus), societatea modernă, dar şi mai grav cum au murdărit mii de suflete. Scopul acestui articol este de a căuta o soluţie pentru o viitoare comunitate locală mai nti, urmată desigur după corecţiile de rigoare de extinderea noului sistem la scară planetară, care să funcţioneze fără sistem monetar. Fără bani, aţi nţeles bine, chiar dacă sunt mulţi cei care consideră asta o utopie.
  Sunt frămntat de gndul acesta de ceva timp şi chiar cred că civilizaţia are mare nevoie de această schimbare radicală de paradigmă, pe lngă multe alte schimbări.
  Această idee, recunosc are nevoie de multe mbunătăţiri şi completări pentru a putea fi implementată, dar n acest sens aştept de la dvs. noi propuneri, corecţii, completări, care să conducă n final către un proiect ct se poate de responsabil şi cu nete avantaje faţă de sistemul actual.
  Sunt multe idei n acest sens, de organizare şi funcţionare a oraşelor viitorului, aşa zisele „ comunităţi autontreţinere ”, capabile să-şi asigure singure (fără aport exterior) resursele, reciclarea reziduurilor, producţia de hrană, etc. Recunosc că implementarea tehnologiilor „ free energy ” o să nsemne un mare pas nainte . Cred că aceste idei sunt de apreciat şi cu siguranţă vor forma baza viitoarelor comunităţi autontreținute fără sistem monetar.
  Să revenim totuşi la bani, cum putem exclude banii din mecanismul comercial şi totuşi ca să sistemul să funcţioneze . Odată cu excluderea banilor, cu siguranţă cancerul actualei societăţii va lua sfrșit, mă refer desigur la corupţie, spaga şi toate derivatele lor.
  Conceptul pe care l prezint n continuare vine ca o completare a comunităţilor bazate pe folosirea energiilor regenerabile, a tehnologiilor free energy, capabile de autontreţinere şi propune o soluţie de scoatere a unităţilor valorice (banilor) din viaţa şi conceptele noastre.

  Concept ” Comunitate Autontreținută fără Sistem Monetar ”
  Precizez că acest concept pleacă de la premiza că toţi oamenii, indiferent de orice catalogare, au aceleaşi nevoi de hrană, mbrăcăminte, confort, etc. n noua comunitate orice persoană are acces egal la hrană, mbrăcăminte, locuinţă, ngrijirea sănătăţii, etc. Nu cred că aici e corect să avem diferenţieri legate de diverse catalogări, necesităţile fiind aceleaşi pentru orice fiinţă omenească.
  Sistemul propus de fapt are mari asemănări cu un model mic deja verificat de ceva timp. E vorba de cunoscutul „Bufet Suedez”, dar unde nu plătim nimic pentru consumaţie.
  n această comunitate toate mărfurile şi serviciile sunt oferite cu acces gratuit şi nelimitat tuturor.
  Spre exemplu, să presupunem că producătorul de televizoare oferă produsele lui doritorilor, la liber, la fel şi producătorul de legume, de energie, etc. Astfel nct fiecare din lanţul de consum sau economic să aibă acces liber şi nelimitat la toate cele de trebuinţă. De fapt, fabrica de televizoare (care are angajaţi cu aceleaşi nevoi de trai), primeşte materia primă (componentele) n funcţie de necesar de la alte fabrici, binenţeles care au şi ele angajaţi cu aceleaşi nevoi, iar produsele finale , televizoarele, sunt puse la libera dispoziţie celor care au nevoie. n orice domeniu lucrurile se petrec similar , inclusiv prestările de servicii. Cu siguranţă că la implementarea acestui sistem , vechile obiceiuri n prima fază vor epuiza instantaneu produsele oferite. Făcnd o similitudine cu Bufetul Suedez, un proaspăt utilizator al acestui mod de servire, va depăşi cu mult necesarul lui de hrană, n prima zi, a doua zi, hai poate şi a treia zi, dar o să i se facă rău, nu o să mai poată mnca apoi cteva zile, iar după acesta „acomodare” cu siguranţă că-şi va reconsidera modul de consum de alimente şi va mnca doar ct are nevoie. n mod similar se va produce trecerea şi la sistemul propus de mine. Continund exemplul cu televizoarele , n prima zi ia un televizor , a doua zi mai ia unul , dar cu siguranţă va realiza că nu-i sunt de folos attea televizoare. n acest sistem cu siguranţă că toţi oamenii vor avea de lucru, dar binenţeles că vor avea şi tot ce au nevoie pentru o viaţă abundenţă.
  Cu siguranţă că mai sunt multe aspecte de pus la punct, dar consider că o viaţă abundenta va fi mult mai uşor de obţinut, chiar cu reducerea programului de muncă.

  Persoanele Autontreținute.
  Vom numi aşa orice persoană care e implicată n cmpul muncii, deci e angajată şi desfăşoară o muncă n cadrul sistemului.
  Persoanele autontreținute, indiferent de muncă pe care o desfăşoară ( n acest sistem orice muncă e privită ca fiind n folosul comunităţii) n baza statutului de persoană Autontreținută, are acces la orice produse şi servicii n cantitate nelimitată, n funcţie de nevoile ei şi ale familiei. Persoanele autontreţinute formează baza de progres a Comunităţii Autontreținute fără Sistem Monetar.
  Persoanele Autontreţinute fără Sistem vor desfăşura activităţi conform pregătirii şi pasiunilor lor, aceste activităţi fiind normate astfel nct să nu-i suprasolicite , astfel nct să se obţină randament maxim fără risipă inutilă de energie din partea lucrătorilor. Munca trebuie să se facă fără stres, n cele mai bune condiţii şi cu respectarea tuturor drepturilor fiinţelor umane.

  Cei care din diverse motive nu muncesc.
  • Cei care din motive ntemeiate nu muncesc. Cu siguranţă că trebuie să respectăm principiul de la nceput conform căruia , orice persoană indiferent de diverse catalogări ( n acest caz, fără muncă) , are aceleaşi nevoi. Bun, putem gndi că orice persoană care munceşte (autontreținută), n baza unui document ce atestă asta , poate avea acces la orice produs, n cantităţi nelimitate (aici pot fi impuse nişte termene n care pot fi nnoite (nlocuite) produsele de lungă utilizare) . n lipsa documentului de autontreținut, persoana respectivă poate continua să aibă toate drepturile celor autontreținuți pentru o perioadă de timp, perioada n care trebuie să facă demersuri pentru un nou loc de muncă.
  • Cei care refuză să muncească (puturoşii) şi cei care au depăşit perioada de timp pentru reangajare pot avea acces nelimitat la hrană, mbrăcăminte, tot ce reprezintă strictă necesitate. La celelalte produse (ne vitale) , accesul fiind permis doar la produse utilizate (n centre de colectare) care au cel puţin uzura morală.

  Asistaţii social şi pensionarii de boală.
  Persoanele care se afla n această nefericită situaţie , vor avea acces liber şi nelimitat precum toţi cei care muncesc. De asemenea, acces liber la toate medicamentele şi serviciile medicale necesare.

  Pensionarii de vrstă.
  Cu siguranţă că această categorie de oameni, datorită sistemului propus (nesolicitant), pot desfăşura, doar dacă doresc, diverse activităţi artistice (pictura , muzică, teatru) şi chiar să participe la diverse activităţi de implicare socială, care cu siguranţă vor aduce un plus de viaţă şi bucurie pentru ei. De asemenea accesul la tot ceea ce au nevoie se face similar cu cei care au statutul de persoană autontreținută.

  Randamentul muncii prestate.
  Un alt factor care trebuie avut n vedere este cel al randamentului muncii. Riscăm să obţină documentul de atestare că persoană autontreținută, persoane care au doar prezenta n unităţile de muncă, randamentul lor fiind foarte scăzut. Pentru a prentmpina aceste comportamente, e necesar să avem normative foarte exacte pentru fiecare tip de activitate n parte. Astfel dacă o persoană nu poate atinge randamentul stabilit, trebuie să caute o activitate n care reuşeşte să obţină randamentul normat. Nu trebuie văzut prin normare, forţarea , munca sub presiune, ci doar valori de bun simţ, măsurate asupra celor care fac cu efort mediu respectivă activitate.

  Managementul producţiei (stocurilor)
  Producţia de bunuri trebuie să fie corelată cu cerinţele pentru respectivele bunuri, astfel nct stocurile de produse să fie limitate, iar n situaţii de supraproducţie, să se reorienteze activitatea de producţie. Spre exemplu: nu vom continua să producem televizoare dacă rafturile sunt pline, vom produce camere video pentru care cerinţele depăşesc stocurile. Deci nu producem de dragul producţiei, iar dacă piaţa produselor noastre e saturată pentru o vreme, personalul lucrător poate desfăşura alte activităţi n folosul comunităţii.

  Bunuri de folosinţă comună.
  Realizarea bunurilor de folosinţă comună, ceea ce numim acum investiţii, locale sau de stat, la scară mai mică (parcuri, parcări, piscine, etc.) sau la scară mai largă (şosele, aeroporturi, reţele de distribuţie, etc), vor fi realizate binenţeles n acelaşi mod . Materia primă va fi asigurată de producători n mod gratuit, forţa de muncă neplătită (cu normative de randament), fiecare din cei implicaţi n acest lanţ avnd, n baza documentului de atestare că persoană autontreținută, acces liber la orice produs său serviciu de care are nevoie.

  Bunuri de folosinţa temporară.
  Cu siguranţă fiecare avem acasă diverse bunuri, cu precădere unelte, pe care le folosim foarte rar. n acest sens putem crea centre care să pună la dispoziţie astfel de bunuri, cu titlu de folosinţa temporară. Spre exemplu, diverse unelte, biciclete, chiar şi autoturisme (pentru cei care vin temporar n oraş cu avionul, etc.), locuinţe, remorci, tractoare, etc., destinate celor care au situaţii de moment şi pentru care nu se justifică deţinerea lor permanentă.

  Considerente ECO.
  Cu siguranţă aceste Comunităţi Autontreţinute fără Sistem fără Sistem Monetar, vor acorda o atenţie deosebită respectului faţă de natură, iar n acest sens toate activităţile din aceste comunităţi se vor baza pe tehnologiile nepoluante, agricultura bio, reciclarea deşeurilor, etc.
  Implementarea soluţiilor energetice nepoluante precum generatoarele de energie electrică eoliene, solare sau cu energia valurilor vor constitui principalele surse de energie. După perfecţionarea dispozitivelor cu funcţionare pe bază de free energy, aceasta va constitui principala resursă folosită.
  Se va acorda o atenţie deosebită sistemelor de purificare a apelor, a păstrării purităţii aerului a solului, etc.
  Flora şi fauna sunt parte a mediului nostru, astfel nct plantele şi animalele trebuie să primească o mare atenţie din partea noastră. Orice vietate are dreptul, pe care trebuie să l respectăm de a-şi putea asigura hrana şi condiţiile de viaţă, iar dacă din diverse nefericite motive noi influenţăm habitatul lor, avem obligaţia de a asigura pentru ele hrana şi toate cele necesare. (ca o paranteză, nu putem mpuşca urşii care vin n localităţile umane, de foame, cum procedăm acum, ci trebuie să le oferim hrana care cu siguranţă tot din cauza comportamentului nostru nu şi-o mai pot singuri asigura).

  Considerente morale.
  Cu siguranţă că o astfel de abordare, centrată pe binele oamenilor mpreună cu tot ecosistemul din care facem parte, aduce şi vindecarea morală de care avem atta nevoie. Toate activităţile vor fi desfăşurate pentru folosul ntregii comunităţi, invidia nu-şi mai are locul aici, spiritul de echipa va nlocui lupta murdară dintre oameni, iar mulţumirea sufletească şi o viaţă abundenta va nlocui nemulţumirea şi lipsurile vieţii actuale.

  Continuare …
  Cu siguranţă că sunt multe alte aspecte de gestionat, cu siguranţă că acest concept trebuie mbunătăţit, dar ştiu tot att de sigur că mpreună putem construi o lume a abundenţei, sănătăţii şi mulţumirii sufleteşti.
  Toţi cei care simţiţi că acest demers poate reprezenta nceputul „ Lumii Noi ”, trebuie să aduceţi aportul vostru, prin soluţii, propuneri, noi idei.
  Aştept să participăm mpreună la realizarea unui concept viabil, n armonie cu viaţă şi natura, care să ne ofere o viaţă fericită şi abundentă aşa cum cu siguranţă cu toţii ne-o dorim.

  Un concept pentru o lume mai bună de,
  Leonard Cheșca
  Data : 21 Aprilie 2013

  Postare Facebook :
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201401231741196&set=gm.2140799720 75383

  SkyDrive :
  https://onedrive.live.com/view.aspx…

  Pe aceiasi tema recomand sa cititi :
  Articolul următor l-am primit prin e-mail de la un om luminat care semnează cu pseudonimul Kalagya și căruia ii mulțumesc pe această cale.
  Lectură plăcută !... :
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202478789959478&set=gm.2583657543 13471

  O povestioară despre gestionarea unei comunități autosustenabile cu ajutorul unui server social ", citiți aici :
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202260742308423&set=gm.2510145550 48591

  Un articol despre modul cum văd eu posibilă implementarea noilor tehnologi bazate pe energie liberă :
  Banii vor fi ultimul combustibil ars ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202081813355311&set=gm.2437335224 43361  Ultima modificare făcută de Adrian Pop; 25.03.2020 la 19:43.

 2. #2
  Senior Member
  Data nscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  72.741
  O NOUĂ LUME.


  LEONARD CHESCAJOI, 11 OCTOMBRIE 2018LECTURĂ: 17 MINUTES  O NOUĂ LUME.

  Statul virtual și ornduirea fără bani.
  Sistemul a devenit att de diabolic și att de bine controlează tot, nct singura scăpare ar putea fii prin formarea unui sistem paralel, care cnd devine suficient de bine organizat, funcțional și puternic, să substituie sistemul lor. i vom lăsa astfel fără obiectul muncii pe cei care ne-au acaparat și ne dirijează viețile.

  O să fim mai nti cetățeni ai Statului Virtual, care ulterior o să se suprapună și nlocuiască actualul stat căzut n minile și sub controlul acestei mafii internaționale.
  Ca să zic așa, vom dezvolta un sistem paralel n care o să ne construim o viață secundară așa cum ne-o dorim, după regulile noastre.
  Nu trebuie dect să substituim apoi sistemul lor, vechiul sistem, cu cel creat de noi și verificat la nivel virtual.

  BARTERUL EXTINS
  De mult mă gndesc la un sistem evoluat de barter, o rețea care să cuprindă toți producătorii, toți prestatorii de servicii, beneficiarii, dar și cetățenii, aflați n cmpul muncii sau nu.

  Tot acest sistem ar putea să fie gestionat de o rețea de calculatoare conectate la un calculator central, care să nregistreze toate bunurile și serviciile disponibile n timp real, dar și cererile celor care au nevoie de acestea, fie ele produse sau servicii.
  Acest sistem funcționează cu att mai bine, cu ct numărul celor prinși n acest sistem e mai mare.
  Spre exemplu, un producător de tăvi are nevoie de tablă ca și materie primă, alt producător de produse de patiserie are nevoie de tăvi, iar muncitori care lucrează n fabrica de tablă, printre altele au nevoie de produse de patiserie pentru consum propriu. Se poate nchide astfel un circuit funcțional simplu n regim barter, deci fără bani, bazat strict pe un schimb de produse și n final forță de muncă.
  Trziu am realizat că un astfel de sistem a și funcționat la scară mare, la nivel național cu cteva extinderi n relația cu alte state, dar nu mpins pnă la nivelul final, utilizatorul și furnizorul de muncă, adică cetățeanul.
  n Romnia Socialistă a funcționat cel mai mare sistem barter din lume !
  Un aspect pe care nimeni nu-l aduce n discuție, dar mai grav pe care nimeni nu-l observă, e faptul că n Romnia Socialistă se dezvoltase unul dintre cele mai mari sisteme economice bazate pe barter. n toate rapoartele comerciale la nivel național dintre furnizori și beneficiari funcționa sau mai bine zis se perfecționase n timp un imens sistem de schimburi de mărfuri fără convertirea și reconvertirea acestora n valoarea lor n bani.
  Nu era un barter direct, ci unul cu multiple ramificații ntinse n toată rețeaua națională de producție, servicii și consum. Așa cum am spus, existau și schimburi barter cu parteneri din afară.
  De fapt pot să spun fără să greșesc că doar n cazul exporturilor, dar nici aici n toate cazurile, și către cetățeni se foloseau plățile n bani.
  Probabil că ăsta a fost lucrul cel mai periculos pentru interesele ocultei , băncile și planurile lor de globalizare, pe care-l dezvoltase Romnia.
  De ce e privit ca periculos un sistem economic bazat pe barter ?
  Pentru că barterul elimină complet banii, instrumentul lor de control și pentru că barterul poate scăpa ușor impozitării și dobnzii, adică sursa lor de cştig.
  E greu de implementat o platformă software cel puțin la nivel național n condițiile de azi. E nevoie de un echilibru ntre capacitățile de producție, care acum lipsesc și consum. E nevoie că ponderea să o aibă exportul (supraproducția) și nu importul (acoperirea incapacității de producție) . E clar că un factor la fel de important e și cel calitativ, deci nu numai cantitativ, dar și de calitate, competitiv, astfel nct produsele să fie cel puțin similare calitativ sau mai bune celor din import. Prin extinderea la scară globală a acestui sistem, probabil că cererea va determina producția doar pentru cele mai calitative dintre produse și chiar servicii.
  M-am jucat de asemenea și cu ideea unui stat virtual, cu ajutorul căruia să se dezvolte inițial o platformă virtuală a unei comunități ce se dezvoltă după alte reguli și principii, o variantă fluidă de creștere care să preia și să se adapteze și muleze din mers pe noi forme de reguli sociale. O comunitate care să acorde cetățenie ( virtuală inițial), n care fiecare să-și facă partea lui de treabă, să aibă acces la aceste schimburi virtuale de mărfuri. Cnd sistemul ar deveni perfect funcțional, s-ar putea face trecerea către un sistem real.
  Cu ceva timp n urmă am pus dintr-o suflare pe hrtie un astfel de sistem, care deși nu avea la bază un sistem informatizat de gestionare, mult mai simplu și funcțional spun eu.
  Adaug aici articolele și linkurile către acestea :


  STAUL VIRTUAL :


  ”Se poate ncepe de la comunităţi mai mici, dar suficient de mari pentru a se putea autosusţine. Apar şi aici destule probleme legate de locaţie şi de construcţia n sine a acestor comunităţi pentru că n exteriorul lor totul joacă după regulile cunoscute, iar pnă la finalizarea "construcţiei", din păcate trebuie să jucăm şi noi după muzica lor adică să cumpărăm terenul materiale, etc.

  Probleme administrative de independenţă, fiscalitate, legislaţie, cetăţenie, etc., face asta să fie destul de greu sau sau aproape imposibil.
  Din acest motiv cred că trebuie imediat speculat momentul prăbuşiri actualei ornduiri, pentru că nu o să pice doar ici colo, cnd pică pică n toată lumea.

  Ăsta e momentul ca să pornim "construcţia" Lumii Noi. M-am tot jucat o perioadă cu ideea de a face un"stat" virtual la care să adere diverşi cetăţeni de aici sau din toată lumea iar atunci cnd "statul" devine destul de numeros să ncepem să l facem o constituţie sau o carte de principi, după care toţi "locuitorii" Să cedeze ca titlu pur simbolic proprieteatea lor (terenul) acestui stat, iar după să proclamăm acest stat drept un stat real, a cărei suprafaţă de teren este răspndită n bucăţele mici peste tot n lume şi a cărui cetăţeni primesc cetăţenia acestui stat şi se lor (terenul) acestui stat, iar după să proclamăm acest stat drept un stat real, a cărei suprafaţă de teren este răspndită n bucăţele mici peste tot n lume şi a cărui cetăţeni primesc cetăţenia acestui stat şi se supun normelor stat iar după să proclamăm acest stat drept un stat real, a cărei suprafaţă de teren este răspndită n bucăţele mici peste tot n lume şi ai cărui cetăţeni primesc cetăţenia acestui stat şi se supun normelor acestui stat, ieşind astfel de sub incidenţa legilor şi obligaţilor faţă de fostele lor state renunţnd la cetăţenie, transfernd"rolul" proprietăţilor, etc. Celelalte state să nu mai aibă nici o putere asupra cetăţenilor liberi ai noului stat. Dar şi asta e foarte greu de pus n practică sau ar trebuii să rămnă la nivel virtual pnă cnd numărul cetăţenilor care aderă să fie majoritar faţă de cei care rămn agăţaţi de vechi.
  Deci, varianta de ridicare din cenuşa vechii lumi rămne totuşi singura plauzibilă. Cu ct mai multe rămăşiţe ale părţi ntunecate a vechi lumi, cu att mai rău. Sper că am fost corect nţeles. Şi eu mi-aş dorii o trecere armonioasă către această lume. dar sunt conştient că toţi cei care au avantaje ale actualei lumi şi toţi cei care şi-au nsuşit adnc n fiinţa lor aceste concepte greşite, vor face tot ce pot pentru a ncurca schimbarea pentru a sabota nouă lume.”
  9 octombrie 2013 la 17:54
  https://www.facebook.com/leonard.chesca/posts/10217185414095890

  ”ALTERNATIVA DE ORNDUIRE FĂRĂ SISTEM MONETAR”:

  O utopie sau primul pas spre o lume mai bună !

  Banii

  Cu toţii cred că suntem de acord că banii au adus mai multe deservicii dect servicii umanităţii. Cred că nţelegem, chiar dacă trziu, cu toţii adevărul vorbei „ banii sunt ochiul dracului”. Binenţeles că e foarte greu să concepem viaţa fără bani, doar nu vrem să ne ntoarcem la troc. Nu cred că trebuie să intru aici n amănunte legate de cum banii au afectat (precum un virus), societatea modernă, dar şi mai grav cum au murdărit mii de suflete. Scopul acestui articol este de a căuta o soluţie pentru o viitoare comunitate locală mai nti, urmată desigur după corecţiile de rigoare de extinderea noului sistem la scară planetară, care să funcţioneze fără sistem monetar. Fără bani, aţi nţeles bine, chiar dacă sunt mulţi cei care consideră asta o utopie.
  Sunt frămntat de gndul acesta de ceva timp şi chiar cred că civilizaţia are mare nevoie de această schimbare radicală de paradigmă, pe lngă multe alte schimbări.
  Această idee, recunosc are nevoie de multe mbunătăţiri şi completări pentru a putea fi implementată, dar n acest sens aştept de la dvs. noi propuneri, corecţii, completări, care să conducă n final către un proiect ct se poate de responsabil şi cu nete avantaje faţă de sistemul actual.
  Sunt multe idei n acest sens, de organizare şi funcţionare a oraşelor viitorului, aşa zisele „ comunităţi autontreţinere ”, capabile să-şi asigure singure (fără aport exterior) resursele, reciclarea reziduurilor, producţia de hrană, etc. Recunosc că implementarea tehnologiilor „ free energy ” o să nsemne un mare pas nainte . Cred că aceste idei sunt de apreciat şi cu siguranţă vor forma baza viitoarelor comunităţi autontreținute fără sistem monetar.
  Să revenim totuşi la bani, cum putem exclude banii din mecanismul comercial şi totuşi ca să sistemul să funcţioneze . Odată cu excluderea banilor, cu siguranţă cancerul actualei societăţii va lua sfrșit, mă refer desigur la corupţie, şpagă şi toate derivatele lor.
  Conceptul pe care l prezint n continuare vine ca o completare a comunităţilor bazate pe folosirea energiilor regenerabile, a tehnologiilor free energy, capabile de autontreţinere şi propune o soluţie de scoatere a unităţilor valorice (banilor) din viaţă şi conceptele noastre.
  Concept ” Comunitate Autontreținută fără Sistem Monetar ”
  Precizez că acest concept pleacă de la premiza că toţi oamenii, indiferent de orice catalogare, au aceleaşi nevoi de hrană, mbrăcăminte, confort, etc. n nouă comunitate orice persoană are acces egal la hrană, mbrăcăminte, locuinţă, ngrijirea sănătăţii, etc. Nu cred că aici e corect să avem diferenţieri legate de diverse catalogări, necesităţile fiind aceleaşi pentru orice fiinţă omenească.
  Sistemul propus de fapt are mari asemănări cu un model mic deja verificat de ceva timp.
  E vorba de cunoscutul „Bufet Suedez”, dar unde nu plătim nimic pentru consumaţie.
  n această comunitate toate mărfurile şi serviciile sunt oferite cu acces gratuit şi nelimitat tuturor.
  Spre exemplu, să presupunem că producătorul de televizoare oferă produsele lui doritorilor, la liber, la fel şi producătorul de legume, de energie, etc. Astfel nct fiecare din lanţul de consum sau economic să aibă acces liber şi nelimitat la toate cele de trebuinţă. De fapt, fabrica de televizoare (care are angajaţi cu aceleaşi nevoi de trai), primeşte materia primă (componentele) n funcţie de necesar de la alte fabrici, binenţeles care au şi ele angajaţi cu aceleaşi nevoi, iar produsele finale , televizoarele, sunt puse la libera dispoziţie celor care au nevoie. n orice domeniu lucrurile se petrec similar , inclusiv prestările de servicii. Cu siguranţă că la implementarea acestui sistem , vechile obiceiuri n prima fază vor epuiza instantaneu produsele oferite. Făcnd o similitudine cu Bufetul Suedez, un proaspăt utilizator al acestui mod de servire, va depăşi cu mult necesarul lui de hrană, n prima zi, a doua zi, hai poate şi a treia zi, dar o să i se facă rău, nu o să mai poată mnca apoi cteva zile, iar după acesta „acomodare” cu siguranţă că-şi va reconsidera modul de consum de alimente şi va mnca doar ct are nevoie. n mod similar se va produce trecerea şi la sistemul propus de mine. Continund exemplul cu televizoarele , n prima zi ia un televizor , a doua zi mai ia unul , dar cu siguranţă va realiza că nu-i sunt de folos attea televizoare. n acest sistem cu siguranţă că toţi oamenii vor avea de lucru, dar binenţeles că vor avea şi tot ce au nevoie pentru o viaţă abundenţă.
  Cu siguranţă că mai sunt multe aspecte de pus la punct, dar consider că o viaţă abundentă va fi mult mai uşor de obţinut, chiar cu reducerea programului de muncă.
  Persoanele Autontreținute.
  Vom numi aşa orice persoană care e implicată n cmpul muncii, deci e angajată şi desfăşoară o muncă n cadrul sistemului.
  Persoanele autontreținute, indiferent de muncă pe care o desfăşoară ( n acest sistem orice muncă e privită ca fiind n folosul comunităţii) n baza statutului de persoană Autontreținută, are acces la orice produse şi servicii n cantitate nelimitată, n funcţie de nevoile ei şi ale familiei. Persoanele autontreţinute formează baza de progres a Comunităţii Autontreținute fără Sistem Monetar.
  Persoanele Autontreţinute fără Sistem vor desfăşura activităţi conform pregătirii şi pasiunilor lor, aceste activităţi fiind normate astfel nct să nu-i suprasolicite , astfel nct să se obţină randament maxim fără risipă inutilă de energie din partea lucrătorilor. Munca trebuie să se facă fără stres, n cele mai bune condiţii şi cu respectarea tuturor drepturilor fiinţelor umane.
  Cei care din diverse motive nu muncesc.
  • Cei care din motive ntemeiate nu muncesc. Cu siguranţă că trebuie să respectăm principiul de la nceput conform căruia , orice persoană indiferent de diverse catalogări ( n acest caz, fără muncă) , are aceleaşi nevoi. Bun, putem gndi că orice persoană care munceşte (autontreținută), n baza unui document ce atestă asta , poate avea acces la orice produs, n cantităţi nelimitate (aici pot fi impuse nişte termene n care pot fi nnoite (nlocuite) produsele de lungă utilizare) . n lipsa documentului de autontreținut, persoana respectivă poate continua să aibă toate drepturile celor autontreținuți pentru o perioadă de timp, perioadă n care trebuie să facă demersuri pentru un nou loc de muncă.
  • Cei care refuză să muncească (puturoşii) şi cei care au depăşit perioada de timp pentru reangajare pot avea acces nelimitat la hrană, mbrăcăminte, tot ce reprezintă strictă necesitate. La celelalte produse (ne vitale) , accesul fiind permis doar la produse utilizate (n centre de colectare) care au cel puţin uzura morală.
  Asistaţii social şi pensionarii de boală.
  Persoanele care se află n această nefericită situaţie , vor avea acces liber şi nelimitat precum toţi cei care muncesc. De asemenea, acces liber la toate medicamentele şi serviciile medicale necesare.
  Pensionarii de vrstă.
  Cu siguranţă că această categorie de oameni, datorită sistemului propus (nesolicitant), pot desfăşura, doar dacă doresc, diverse activităţi artistice (pictură , muzică, teatru) şi chiar să participe la diverse activităţi de implicare socială, care cu siguranţă vor aduce un plus de viaţă şi bucurie pentru ei. De asemenea accesul la tot ceea ce au nevoie se face similar cu cei care au statutul de persoană autontreținută.
  Randamentul muncii prestate.
  Un alt factor care trebuie avut n vedere este cel al randamentului muncii. Riscăm să obţină documentul de atestare că persoană autontreținută, persoane care au doar prezenţa n unităţile de muncă, randamentul lor fiind foarte scăzut. Pentru a prentmpina aceste comportamente, e necesar să avem normative foarte exacte pentru fiecare tip de activitate n parte. Astfel dacă o persoană nu poate atinge randamentul stabilit, trebuie să caute o activitate n care reuşeşte să obţină randamentul normat. Nu trebuie văzut prin normare, forţarea , munca sub presiune, ci doar valori de bun simţ, măsurate asupra celor care fac cu efort mediu respectivă activitate.
  Managementul producţiei (stocurilor)
  Producţia de bunuri trebuie să fie corelată cu cerinţele pentru respectivele bunuri, astfel nct stocurile de produse să fie limitate, iar n situaţii de supraproducţie, să se reorienteze activitatea de producţie. Spre exemplu: nu vom continua să producem televizoare dacă rafturile sunt pline, vom produce camere video pentru care cerinţele depăşesc stocurile. Deci nu producem de dragul producţiei, iar dacă piaţa produselor noastre e saturată pentru o vreme, personalul lucrător poate desfăşura alte activităţi n folosul comunităţii.
  Bunuri de folosinţă comună.
  Realizarea bunurilor de folosinţă comună, ceea ce numim acum investiţii, locale sau de stat, la scară mai mică (parcuri, parcări, piscine, etc.) sau la scară mai largă (şosele, aeroporturi, reţele de distribuţie, etc), vor fi realizate binenţeles n acelaşi mod . Materia primă va fi asigurată de producători n mod gratuit, forţa de muncă neplătită (cu normative de randament), fiecare din cei implicaţi n acest lanţ avnd, n baza documentului de atestare că persoană autontreținută, acces liber la orice produs său serviciu de care are nevoie.
  Bunuri de folosinţa temporară.
  Cu siguranţă fiecare avem acasă diverse bunuri, cu precădere unelte, pe care le folosim foarte rar. n acest sens putem crea centre care să pună la dispoziţie astfel de bunuri, cu titlu de folosinţa temporară. Spre exemplu, diverse unelte, biciclete, chiar şi autoturisme (pentru cei care vin temporar n oraş cu avionul, etc.), locuinţe, remorci, tractoare, etc., destinate celor care au situaţii de moment şi pentru care nu se justifică deţinerea lor permanentă.
  Considerente ECO.
  Cu siguranţă aceste Comunităţi Autontreţinute fără Sistem fără Sistem Monetar, vor acorda o atenţie deosebită respectului faţă de natură, iar n acest sens toate activităţile din aceste comunităţi se vor baza pe tehnologiile nepoluante, agricultura bio, reciclarea deşeurilor, etc.
  Implementarea soluţiilor energetice nepoluante precum generatoarele de energie electrică eoliene, solare sau cu energia valurilor vor constitui principalele surse de energie. După perfecţionarea dispozitivelor cu funcţionare pe bază de free energy, aceasta va constitui principala resursă folosită.
  Se va acorda o atenţie deosebită sistemelor de purificare a apelor, a păstrării purităţii aerului a solului, etc.
  Flora şi fauna sunt parte a mediului nostru, astfel nct plantele şi animalele trebuie să primească o mare atenţie din partea noastră. Orice vietate are dreptul, pe care trebuie să l respectăm de a-şi putea asigura hrana şi condiţiile de viaţă, iar dacă din diverse nefericite motive noi influenţăm habitatul lor, avem obligaţia de a asigura pentru ele hrana şi toate cele necesare. (ca o paranteză, nu putem mpuşca urşii care vin n localităţile umane, de foame, cum procedăm acum, ci trebuie să le oferim hrana care cu siguranţă tot din cauza comportamentului nostru nu şi-o mai pot singuri asigura).
  Considerente morale.
  Cu siguranţă că o astfel de abordare, centrată pe binele oamenilor mpreună cu tot ecosistemul din care facem parte, aduce şi vindecarea morală de care avem atta nevoie. Toate activităţile vor fi desfăşurate pentru folosul ntregii comunităţi, invidia nu-şi mai are locul aici, spiritul de echipă va nlocui lupta murdară dintre oameni, iar mulţumirea sufletească şi o viaţă abundentă va nlocui nemulţumirea şi lipsurile vieţii actuale.
  Continuare …
  Cu siguranţă că sunt multe alte aspecte de gestionat, cu siguranţă că acest concept trebuie mbunătăţit, dar ştiu tot att de sigur că mpreună putem construi o lume a abundenţei, sănătăţii şi mulţumirii sufleteşti.
  Toţi cei care simţiţi că acest demers poate reprezenta nceputul „ Lumii Noi ”, trebuie să aduceţi aportul vostru, prin soluţii, propuneri, noi idei.
  Aştept să participăm mpreună la realizarea unui concept viabil, n armonie cu viaţa şi natura, care să ne ofere o viaţă fericită şi abundentă aşa cum cu siguranţă cu toţii ne-o dorim.”
  Un concept pentru o lume mai bună de,
  Leonard Cheșca 21 Aprilie 2013
  https://www.facebook.com/groups/noul.pamant/permalink/214079972075383/

  Leonard Chesca
  11 octombrie 2018

  Ctiți și :
  O povestioară despre gestionarea unei comunități autosustenabile cu ajutorul unui server social ":
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202260742308423&set=gm.2510145550 48591

  Un articol despre modul cum văd eu posibilă implementarea noilor tehnologi bazate pe energie liberă :

  Banii vor fi ultimul combustibil ars ! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202081813355311&set=gm.2437335224 43361


Informații subiect

Utilizatori care navighează n acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează n acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Marcaje

Marcaje

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •