Rezultate 1 la 2 din 2

Subiect: FOTO Descoperire arheologică uriaşă īntr-o pădure din Gorj: matriţă folosită de geto-

 1. #1
  Administrator
  Data īnscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  940

  FOTO Descoperire arheologică uriaşă īntr-o pădure din Gorj: matriţă folosită de geto-

  FOTO Descoperire arheologică uriaşă īntr-o pădure din Gorj: matriţă folosită de geto-daci pentru turnarea monedelor

  http://m.adevarul.ro/locale/targu-ji...98e/index.html

  Trei arheologi amatori au făcut o descoperire de senzaţie īntr-o pădure de lāngă oraşul Tārgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Dotaţi cu detectoare de metale, aceştia au găsit duminică, 19 noiembrie, o matriţă folosită de daci, īn urmă cu peste 2.000 de ani, la realizarea de monede din argint.
  Sorin Maria, Valentin Cīrstea şi Florin Daniel Guţă sunt autorii descoperirii care va intra īn istoria Romāniei. Doi dintre ei au mers luni, 20 noiembrie, cu piesele găsite pentru a le preda autorităţilor locale ale oraşului Tārgu Cărbuneşti, īn prezenţa reprezentanţilor Direcţiei pentru Cultură Gorj şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

  Valentin Cīrstea ne-a povestit cum a fost găsită matriţa:
  „Nu ne-am dat seama despre ce piese este vorba sau de valoarea lor decāt după ce le-am curăţat. Ştanţa era acoperită de noroi. Cānd le-am curăţat, ne-am dat seama ce sunt de fapt. Cānd le-am găsit erau alăturate. Am făcut această descoperire după ce am parcurs prin pădure mai mulţi kilometri. Părerea mea că valoarea lor este inestimabilă, fiind unicat īn Romānia. Am vorbit cu mai mulţi experţi īn domeniu şi asta ne-au spus. Este cea mai valoroasă descoperire pe care am făcut-o de cānd ne ocupăm cu aşa ceva. Este ceva fabulos“.
  Matriţa găsită de cei trei pasionaţi de istorie este confecţionată din fier şi bronz.


  EXISTA PERICOLUL SĂ NU FIE GĂSITE VREODATĂ

  Sorin Maria ne spune că exista chiar riscul ca piesele dacice să nu mai fie găsite vreodată: „Nu ar fi putut fi descoperite la īntāmplare. Erau la o adāncime de 15-20 de centimetri, dar locul era greu accesibil, īntr-o rāpă. Dacă aluneca pămāntul, probabil că nu le mai găsea nimeni vreodată“.

  Acesta ne explică şi cum era folosită ştanţa: „Foloseau ca meterial brut biluţe de argint pe care le īncălzeau pānă deveneau moi, după care le puneau īn matriţă şi le loveau cu ciocanul. Pe partea din bronz care se imprima pe monede este stilizat un cal“.

  Valentin Cīrstea ne spune că se documentează īnainte de a pleca la drum, pasiunea pentru istorie fiind īncă din copilărie: „De obicei, ne facem lecţiile pentru că se poate īntāmpla să găsim şi piese de patrimoniu şi trebuie să ştim cum să procedăm. Mulţi ne spun că suntem căutători de comori, dar noi am descoperit poate obiecte mult mai importante din punct de vedere istoric decāt cele din aur sau argint“.

  Potrivit legii, cei care reuşesc să facă descoperiri arheologice de mare importanţă primesc pānă la 45% din valoarea pieselor. „Primim 30% din valoare, iar dacă descoperirea este īncadrată la categoria «Tezaur» sau este o descoperire excepţională, se mai adaugă un bonus de 15%. Am donat peste 90% din piesele pe care le-am găsit. Este o pasiune şi nu desfăşurăm această activitate pentru bani. Oful nostru este că nu sunt fructificate descoperirile noastre“, spune Sorin Maria.

  PROPUŞI PENTRU TITLUL DE „CETĂŢEAN DE ONOARE“

  Dănuţ Birău, primarul oraşului Tārgu Cărbuneşti, a precizat că intenţionează să-i declare pe cei trei cetăţeni de onoare: „Este o ocazie rar şi poate unică pentru oraşul nostru. Ţin să-i felicit pentru descoperirea pe care au făcut-o după ani grei de trudă. Vom proceda īmpăreună cu reprezentanţii Direcţiei de Cultură Patrimoniu şi ai reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj pentru īndeplinirea procedurilor legale astfel īncāt piesele descoperite să īşi parcurgă traseul firesc pentru intrarea lor īn patrimoniul naţional. Chiar ne gāndim să-i declarăm cetăţeni de onoare ai oraşului Tārgu Cărbuneşti“.


  MATRIŢA SE FOLOSEA LA REALIZAREA DE IMITAŢII DUPĂ MONEDELE STRĂINE

  Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Gorj, a spus despre descoperirea făcută de pasionaţii de istorie: „Este prima descoperire de acest fel din judeţul Gorj. Nu am văzut īncă piesa descoperită īn realitate, dar din primele imagini mi-am dat seama că este vorba de o ştanţă geto-dacică, īn zona respectivă fiind descoperit, īn secolul trecut, un tezaur monetar geto-dacic datat la mijlocul secolului al doilea şi secolul I ī.H. Este vorba de monede tip Aninoasa Dobreşti, specifice bazinului mijlociu şi nordic al rāului Jiu şi Gilort. Piesa va ajunge īn patrimoniul Muzeului, va fi inventariată, fişată şi propusă spre clasare la categoria «Tezaur», după care vom achiziţiona o vitrină securizată şi va fi expusă īn sala de epocă geto-dacică. Matriţa se folosea pentru realizarea de imitaţii pe care le făceau geto-dacii după monede străine. Le turnau şi le puneau īn circulaţie“.  Valentin Cīrstea īmpreună cu soţia sa au mai făcut o descoperire de senzaţie īn urmă cu cāţiva ani. Cei doi au găsit īntr-o pădure de lāngă Tārgu Jiu trei pumnale dacice denumite īn literatura de specialitate «sica», un vārf de lance, care au fost īnscrise la categoria „Tezaur“, mai multe aplice, o cataramă şi două fibule.

 2. #2
  Senior Member Avatarul lui obi
  Data īnscrierii
  23.06.2015
  Locație
  Craiova
  Posturi
  369
  Ce facem pentru noi moare cu noi, ceea ce facem pentru altii, pentru lume, ramane nemuritor! Albert Pine
  Am inteles ca un om poate avea totul neavand nimic si nimic avand totul. Mihai Eminescu
  „Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua īn care te-ai născut și cea īn care afli de ce.” Mark Twain!

Informații subiect

Utilizatori care navighează īn acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează īn acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Marcaje

Marcaje

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •