Rezultate 1 la 4 din 4

Subiect: Trebuie sa invatam sa vorbim si sa scriem corect in limba romana.

 1. #1
  Senior Member
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.719

  Trebuie sa invatam sa vorbim si sa scriem corect in limba romana.

  http://www.facebook.com/rodica.fiedler


  Rodica Eugenia Fiedler

  Ca vorbitor nativ de limba română, înţeleg şi mă angajez să respect următoarele principii atunci când folosesc limba română:

  1. Voi scrie întotdeauna noştri şi voştri, cu un singur i.
  2. Voi scrie întotdeauna creează, agreează, cu doi e.
  3. Voi scrie întotdeauna Nu fi ! , cu un singur i.
  4. Voi scrie fii, cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii !) şi la conjunctiv prezent (tu să fii, tu să nu fii). În rest, pe fi îl voi scrie cu un singur i:nu fi!, vei fi, poţi fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost.
  5. Voi scrie întotdeauna o zi, Zi ! şi Nu zice !. Voi folosi doi i doar în Zi-i (lui/ei)! şi doar cu cratimă.
  6. Pe -ţi îl voi separa de verb cu liniuţă doar dacă pot să-i adaug un tu … ţie / al tău: (Tu) trimite-ţi copiii (tăi) la şcoală! (Tu) pune-ţi semnătura (ta)!.
  7. Verbele terminate la infinitiv în -i le voi scrie cu un singur -i şi la viitor şi la condiţional. Voi scrie întotdeauna voi fi, aş fi, pot fi; vei şti, ai şti,poţi şti; vei reuşi, ai reuşi, poţi reuşi. Sunt conştient de faptul că, în afară de verbele a pustii, a se sfii, a prii, a înmii, toate celelalte verbe terminate în -i se scriu cu un singur -i la infinitiv, viitor şi condiţional.
  8. Voi scrie miniştrii, cu doi i, numai dacă miniştrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu ministrele sau doamnele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii miniştri, ceilalţi miniştri, cei 15 miniştri ai cabinetului.
  9. Voi scrie membrii, cu doi i, numai dacă membrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu membrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii membri, ceilalţi membri, cei 15 membri.
  10. Voi scrie mândrii, cu doi i, numai dacă mândrii poate fi înlocuit în acelaşi context cu mândrele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna Fiţi mândri !, suntem mândri.
  11. Voi scrie întotdeauna îmi, îţi, îşi, într-un cuvânt.
  12. Voi scrie întotdeauna înşală, aşază, cu -a-, şi greşeală, cu -ea-.
  13. Voi scrie întotdeauna vreun, vreo, într-un cuvânt.

  De asemenea, înţeleg şi sunt de acord că în momentul în care încalc oricare dintre principiile de mai sus îmi pierd dreptul de a declara ca limbă maternă limba română. Sunt de acord ca, în caz contrar, să fiu urmărit pentru înşelăciune şi abuz de încredere, faptul de a fi ziarist constituind, în acest context, circumstanţă agravantă.

 2. #2
  Senior Member
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  64.719
  Adrian Pop MULTUMESC !

  Adrian Pop http://www.sfatulbatranilor.ro/threa...n-limba-romana.

  Trebuie sa invatam sa vorbim si sa scriem corect in limba romana.
  www.sfatulbatranilor.ro
  http://www.facebook.com/ Rodica Eugenia Fiedler Ca vorbitor nativ de lim...Vezi mai mult

  Adrian Pop Ma ocup de " modelarea " unor tineri si avem nevoie de sprijin pentru a invata sa vorbim si sa scriem corect romaneste ! Daca ne putei ajuta, m-as bucura.

 3. #3

 4. #4
  Junior Member
  Data înscrierii
  25.04.2012
  Locație
  Craiova
  Posturi
  6
  Ca vorbitor de limba română, trag un semnal de alarmă!
  Instrumentului pe care îl folosim cel mai des pentru comunicare, calculatorul, i-a dispărut pur şi simplu din comerţ tastatura în limba română din magazine, în schimb poţi găsi tastaturi cu caractere nemţeşti ca alternativă la tastatura cu caractere englezeşti. Mă uit cu durere cum limba română işi pierde diacriticile iar ţară devine tara sau tzara ; ţânc este asimilat cu tanc sau tzanc. Aceste tastaturi erau la un moment dat pe piaţă însă de câţiva ani sunt de negăsit.
  Francezul, italianul sau neamţul au tastaturi în limbile lor şi în magazine nu vei găsi în alte limbi (excepţie engleza cred). Eu caut de 5-6 ani să cumpăr o tastatură în română pentru fie-mea şi nu găsesc.
  Cum să înveţe să scrie corect, când 90% se scrie pe calculator, iar de când sunt mici şi se formează, NU sunt învăţaţi să scrie cu diacritice iar sistemul de operare şi programele de editare (wordul etc) nu sunt instalate în română din delasare, nepăsare sau alte cauze stupide?
  Durează 2 minute să instalezi româna din control panel.

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •