Valeriu Gafencu: "Port o dragoste ntreagă şi ncredere neţărmurită n Părintele Boca"

Scrisoare catre mama si surorile sale

Toţi umblăm după fericire. Toţi o dorim, toţi o căutăm. Intru direct n intimitatea sufletelor voastre. Căutaţi fericirea n sufletele voastre. Nu o căutaţi n afara voastră. Să nu aşteptaţi fericirea să vină din altă parte, dect dinlăuntrul vostru, din sufletul vostru, unde Sălăşluieşte Domnul Iubirii, Hristos. Dacă veţi aştepta fericirea din afara voastră, veţi trăi decepţii peste decepţii şi niciodată nu o veţi atinge. Să vă spun att: Căutaţi Iubirea şi trăiţi-o cu multă smerenie. Tare mult doresc să nu vă gndiţi la căsătoria voastră, absolut deloc. Cu cine mă voi mărita? Cum va fi el? Cine va fi el? Etc. Sunt gnduri inutile, fără sens, deşarte. Aceste preocupări arată că n sufletul vostru ncă nu s-a stabilit certitudinea adncă a adevărului. Să aveţi o singură grijă. Sufletul. Să trăiţi curat, n frica lui Dumnezeu.

Să iubiţi pe Hristos, să vă dăruiţi toată fiinţa Lui, printr-o trăire curată, n rugăciune. n ceea ce priveşte căsătoria: O, să n-aveţi nici o grijă, dar absolut nici o grijă, căci se găsesc attea suflete dornice de a ntlni suflete curate de fecioare, pentru a se uni cu ele şi a zidi un cămin creştin fericit. Dacă voi aţi nţelege acest adevăr pe care vi-l mărturisesc, v-aţi convinge mai trziu, că dragostea de Dumnezeu este Esenţialul, v-aţi convinge de adevărul spus de Mntuitorul : Căutaţi mpărăţia Cerurilor, şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă.

Cine mplineşte Cuvntul lui Hristos, realizează Maximum, Totul! Port o dragoste ntreagă şi ncredere neţărmurită n Părintele Boca.Prin voi i comunic: Toată iubirea sufletului n Domnul nostru Iisus Hristos, i sărut minile şi tare mult doresc să-l cunosc. Vă rog foarte mult să vi-l faceţi Duhovnic. Să vă spovediţi lui, căci e un preot unic. Mama ndeosebi. Din cnd n cnd mergeţi pe la Smbăta şi vă spovediţi Părintelui Boca. n toate situaţiile grele consultaţi-vă cu el, cereţi-i sfatul.

Penitenciarul Aiud, 15 mai 1946
Sursa: http://vladherman.blogspot.ro/2013/11/valeriu-gafencu-port-o-dragoste.html#.Uw9oC9cUQ6I

***

Scrisoarea lui Valeriu Gafencu catre Parintele Arsenie Boca

Hristos a inviat!

Prea Cucernice Parinte iubit de sufletul meu, In lupta cu puterile intunericului, cu gandul la Dumnezeu, mi-am gasit pacea in rugaciune. Si-ntotdeauna ma gandesc ca Bunul Dumnezeu, in dragostea-I nemarginita pentru oameni, ne trimite incercarea suferintei, ca prin ea sa ne purificam de pacate, sa ne invatam a renunta cu bucurie la tot ce-i trecator si sa ne indreptam cugetele spre Domnul Iisus Hristos, Mantuitorul nostru.
In suferinta m-am putut cunoaste pe mine insumi, mi-am putut cunoaste goliciunea si nimicnicia. Azi ma vad un pacatos, cel mai pacatos om.

Si cand am privit in adancul inimii mele, am gasit acolo darul nepretuit al Iubirii, Izvorul tuturor virtutilor, pe care Dumnezeu l-a sadit in om spre cultivare si desavarsire. Si eu, ca un rob ticalos, am nesocotit o viata intreaga acest dar ().Azi multumesc din tot sufletul pentru toate suferintele si umilintele prin care mi-a fost dat sa trec, caci ele m-au adus la constiinta pacatului si m-au facut sa inteleg ca singura cale care duce la mantuirea Neamului este Calea evanghelica: Hristos.

Cu fiecare mica jertfa de iubire traiesc o bucurie mare, unica. Din renuntari imi culeg multumirea si sufletul mi-i insetat de daruirea totala pentru Hristos (). De multa vreme am luat hotararea de a trai curat, in Duh crestin.

Sunt fericit, caci daca mi-i ingradita libertatea fizica de catre legile omenesti, prin zidurile inchisorii, in schimb Dumnezeu mi-a daruit libertatea sufletului prin trairea Iubirii si aceasta libertate este bunul suprem pe care l-as fi putut castiga in lumea aceasta plina de desertaciuni ().

Numai in masura in care slujim lui Dumnezeu contribuim la salvarea neamului, la innoirea lui sufleteasca. Caci unul singur e drumul care duce la Inviere: Golgota, jertfa de buna voie pentru Iubire si Adevar.

V-am marturisit, Parinte, gandurile acestea , cu bucurie a inimii mele. Stiu ca sufletul Sfintiei Voastre le primeste pe toate cu bucurie si multumire in Domnul (). Gandul meu de iubire vi-l transmit cu toata caldura sufletului, caci in rugaciunile Sfintiei Voastre imi gasesc odihna.

Aici, in Galda, suntem vreo 70 de detinuti. Printre ei sunt oameni care si-au pus la modul cel mai serios problema mantuirii. In Aiud, anii acestia de suferinta si de grele incercari au contribuit in chip unic al zidirea launtrica a neamului a omului nou: Crestinul. Numai Dumnezeu stie.

Aici la Galda sunt tocmai cei care inteleg si staruiesc pe calea mantuirii. Ar fi o bucurie sufleteasca rara daca Sfintia Voastra ar veni intr-o duminica aici. Ne-am folosi mult toti de cuvantul pe care ni l-ati marturisit. Cu dragoste in suflet, Va sarut mainile, Valeriu Gafencu

Galda, 19 Mai 1946
Sursa: http://www.nouagalilee.info/2012/11/...-arsenie-boca/ - cuSonia Cristina Martins şi parintele arsenie boca.