Papornița Moșului
Rezultate 1 la 3 din 3

Subiect: Principii de dialog

 1. #1
  Administrator
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  77.882

  Principii de dialog

  Principii de dialog

  12 martie 2014 la 08:25
  Recent am dat peste nişte condiţii foarte interesante despre arta conversaţiei şi a dialogului civilizat între două sau mai multe persoane pe care cu toţii ar fi minunat să le respectăm. Etichetările domniilor voastre sunt făcute pentru a ne întări convingerea că facem bine ceea ce facem, iar dacă nu să ne întărim acolo unde avem nevoie, şi putem aduce şi la cunoştinţa altor persoane aceste lucruri, dacă dorim.


  A. „Arta Conversaţiei”:
  1. Nu folosi vreun cuvânt jignitor, nici nu fă vreo nedreptate vreunei persoane. [Homer]
  2. Nu-ţi pierde timpul conversând despre subiecte care nu duc la descoperirea adevărului şi deci nu sunt folositoare omenirii. [Cicero]
  3. Nu accepta un lucru necunoscut fără să-ţi dedici timp şi efort să studiezi cu atenţie dovezile legate de acela. [Cicero]
  4. Nu corecta partenerilor de conversaţie greşeli gramaticale, de pronunţare, sau provincialisme. [Marcus Aurelius]
  5. Fii modest, nu fă parada de cunoştinţele tale enciclopedice. [Marcus Aurelius]
  6. Nu-ţi fă partenerii de conversaţie să se simtă inferiori ţie. [Marcus Aurelius]
  7. Nu aborda subiecte care pe ceilalţi nu-i interesează.
  8. Nu critica vreo soluţie dată de un altul decât dacă tu eşti gata să-i prezinţi lui o altă soluţie mai bună.
  9. În orice afirmaţie pe care o faci, chiar dacă eşti "foarte sigur" că ea este corectă, foloseşte Principiul incertitudinii lui "Heisenberg".

  ---------------------------

  B. REGULILE DIALOGULUI CIVILIZAT
  (Stabilite de Universitatea OXFORD în 1890)
  - În orice polemică ştiinţifică, socială sau politică, discuţia trebuie să se rezume la schimbul de idei şi numai la acele idei care au contingenţă cu problema respectivă;
  - Părţile aflate în polemică folosesc drept argument fie teorii ştiinţifice, fie fapte concrete din realitate care sunt relevante în ceea ce priveşte problema discutată;
  - Părţile nu au dreptul să aducă în discuţie caracterul, temperamentul sau trecutul adversarului, deoarece acestea nu confirmă validitatea ideilor pe care le susţin;
  - Părţile nu au dreptul să pună în discuţie motivele care determină atitudinea ideatică a adversarului, deoarece aceasta abate discuţia de la problema în sine;
  - Etichetarea adversarului prin menţionarea şcolii de gândire, clasei sociale, organizaţiei profesionale sau partidului politic din care acesta face parte constituie o încălcare a regulilor polemicii şi dezvăluie slăbiciunea lipsei de argumente.
  - În orice polemică purtată civilizat contează numai argumentele invocate de adversar ca individ şi nu ca membru al unei şcoli sau organizaţii.
  - Numai forţa de convingere a argumentelor şi baza acestora sprijină opinia exprimată, iar nu ideologia în numele căreia este abordat punctul de vedere.
  - Nu ai dreptate pentru că eşti un gânditor materialist, patron sau muncitor, ci dacă argumentele sunt convingătoare sau nu

  ---------------------------

  C. Reguli pentru un dialog civilizat Forum „Bacău On-line”

  1. Cine merge drept, nu cade niciodată.
  2. Cea mai bună minciuna e adevărul.
  3. Nu răspunde la provocări; cel mult poţi folosi fraza: "da şi tu ai dreptate, numai că...".
  4. A răspunde la jigniri şi provocări înseamnă a deschide "Cutia Pandorrei ", înseamnă a răspunde la manipulare.
  5. Nu există duşmani ci doar principii greşite. Degeaba îl criticăm azi pe Boc; mâine va veni în locul lui un alt "Boc" şi ce am rezolvat? Regulile greşite ale societăţii sunt cele care permit lipsa răspunderii şi care favorizează CORUPŢIA. Acestea ar trebui schimbate în primul rând şi apoi oamenii care le pun sau nu în practică.
  6. Unitatea e forţa, adevărul e sabia. "Nu-i da săracului un peşte ci o undiţă şi învaţă-l să o folosească". Sunt zeci de forumuri pe net şi accesarea lor poate genera o forţă teribilă, cu condiţia de a se respecta regulile de mai sus.
  7. Învaţă de la adversar! În luptă foloseşte puterea adversarului şi schimbă forţa atacului acestuia în direcţia dorită de tine - vezi principiile din artele marţiale.
  8. Nu îţi vei învinge niciodată adversarul dacă nu îl respecţi – principiu fair play din sport. Respectă acest principiu şi nu toţi adversarii îţi vor rămâne adversari; unii îţi vor deveni prieteni de nădejde. Adu-ţi aminte că cel mai adesea noi suntem proprii noştri duşmani.
  9. Dacă vrei să învingi, învinge-te pe tine însuţi şi la nevoie învaţă să faci pasul înapoi: încearcă să ţii cont de regula de la punctul 5; nici tu nu eşti ocolit de greşeală.
  10. Scopul final al unei discuții să nu fie acela de "a învinge", ci acela de "a te îmbogăți".
  www.popservice.ro
  www.papornitamosului.ro
  [U][COLOR=#800080][
  e-mail - adipop@popservice.ro
  ID Messenger: zalmoxa_adipop
  skype - adrianpop58
  http://www.sfatulbatranilor.ro/forum.php
  https://www.facebook.com/groups/611112328972709/ - REGIA DE RECONSTRUCTIE A ROMANIEI
  https:/https://www.facebook.com/grou...IZEGETUSA2050/ - Piciumanii doresc PACE
  https://www.facebook.com/groups/1086016084901078/ - Avangarda de Sacrificiu

 2. #2
  Junior Member
  Data înscrierii
  27.05.2013
  Posturi
  2
  Mulţumim pentru munca pe care o depuneţi şi modelele de bună conduită morală şi creştină.

 3. #3
  Administrator
  Data înscrierii
  10.10.2011
  Locație
  CRAIOVA
  Posturi
  77.882
  REGULI PRIVIND DIALOGUL CIVILIZAT ȘI EFICIENT ÎN CADRUL GRUPULUI “FORȚA MORALĂ”

  De Silviu Pricope la 13 martie 2014 la 10:15
  1) CADRU DE LUCRU.
  Ne considerăm parte a unei societăţi civilizate şi ca o primă consecinţă ne dorim ca discuţiile din acest grup să aibă loc într-un cadru civilizat și relaxat.
  Între componenţii unei societăţi civilizate se practică autocenzura bunului simţ, prin care trivialităţile, limbajul agresiv şi ofensator, jignirile și atacurile la persoană (care ne-ar putea trece eventual şi la un moment dat prin minte) sunt păstrate în stadiul de concept teoretic interior şi nu sunt lăsate să producă efecte în public, de aceea ele sunt interzise cu desăvârșire şi în acest grup.
  Ideile pot fi atacate și combătute fără nici o problemă (chestionarea acestora fiind chiar recomandată), dar nu şi persoanele care le emit.Respectul pentru partenerii de dialog este principiul de bază al grupului.

  2) RECOMANDĂRI.
  Se recomandă ca în dialogurile de pe grup, discuţiile să se rezume la deschiderea de teme, comentarii pe marginea lor, la schimbul de idei și soluții de rezolvare, fără a divaga sau a provoca o îndepărtare de la tema aflată în discuţie.
  Tentativele în acest sens vor fi considerate diversiuni şi vor fi eliminate din discuţie de către primul moderator care le sesizează, cu excepţia situaţiilor în care ele se pot constitui într-o nouă deschidere de temă, caz în care se va porni o discuţie separată.
  Se recomandă să nu se răspundă la provocări, întrucât acestea pot degenera uşor în conflicte.
  Dacă cineva se consideră într-un anume fel atacat în mod direct sau lezat de o anumită persoană, se recomandă să facă prezent acest fapt unui administrator/moderator.
  Astfel eventualele conflictele vor putea fi aplanate din timp şi nu vor fi lăsate să producă efecte care riscă să perturbeze activitatea la nivel de grup.

  3) MODALITATEA DE A DIALOGA.
  Datorită specificului Facebook, se recomandă ca fiecare idee principală emisă să fie discutată separat sub forma unui topic.
  Amestecarea (mixul) ideilor în același topic trebuie evitată.
  Inițiatorul topicului – în momentul în care observă că ceilalți colegi și-au expus toate opiniile (nu mai apar mesaje de răspuns timp de două zile) ESTE OBLIGAT să tragă o concluzie sau mai multe, referitoare la întreaga discuție - un fel de rezumat, menit a ușura o eventuală analiză a tuturor discuțiilor desfășurate până la momentul respectiv.
  Topicurile/mesajele care nu au generat discuții/dezbateri/controverse nu necesită acest rezumat, în timp ce acelea care se vor dovedi ca având o importanţă deosebită, vor fi arhiviate ca documente ale grupului.
  Aceste documente vor sta la baza constituirii viitoarelor documente ale unui eventual partid.

  4) ARTA DIALOGULUI.
  Dialogul/conversația este ARTA prin care două sau mai multe monologuri, vin unul în întâmpinarea celuilalt şi se completează în deplină armonie şi respect.
  Dialogul poate fi ceva deosebit de plăcut și înălțător sau poate degenera în nedorite conflicte.
  Pentru evitarea acestora din urmă se recomandă tuturor membrilor să ia aminte la principiile enunţate în fișierul „ARTA CONVERSAȚIEI” (aflat în Meniul “Files” de sub pozele membrilor).

  5) PRAGMATISMUL DISCUȚIILOR.
  Pentru a spori eficiența discuțiilor, se recomandă urmarea regulilor dialogului civilizat, stabilite de Universitatea OXFORD în 1890 (a se vedea aceste reguli în cadrul „Fișierelor Grupului”, la Meniul “Files” de sub pozele membrilor).
  Aceasta este doar o recomandare, şi chiar dacă nu toată lumea este obișnuită să discute în acest mod, trebuie să facem fiecare dintre noi, în mod individual, eforturile necesare care să ne permită să atingem cu toţii acest ideal.

  6) AVERTISMENTE.
  Administratorii moderatori ai grupului sunt singurii în măsură să dea avertismente membrilor.
  Avertismentele reprezintă mesaje postate în cadrul grupului, prin care se face acest anunţ și vor cuprinde obligatoriu o scurtă motivaţie a respectivei sancțiuni.
  Dacă se consideră nedreptăţit, membrul sancţionat are dreptul să se apere prin publicarea unui mesaj de clarificare sau justificare – după caz.
  În caz de neînțelegeri sau neclarităţi se poate recurge la arbitrajul altor administratori moderatori, care vor putea interveni spre clarificarea şi aplanarea conflictului de idei, sancțiunea putând fi ridicată NUMAI de cel care a aplicat-o, în deplin acord cu ceilalţi administrator care au intervenit în discuţie.
  Trei avertismente consecutive într-un interval de 3 luni conduce la blocarea utilizatorului respectiv pentru o perioadă de o lună.
  Trei blocări ale utilizatorului acumulate într-un an, conduc la eliminarea automată și irevocabilă a acestuia din cadrul grupului.

  7) CONFLICTE.
  Rezolvarea eventualelor conflicte dintre membri – rezultate din dialogurile desfășurate – va fi făcută de administratori.
  În funcție de gravitatea abaterii aceștia vor aplica avertismente și blocări așa cum s-a menționat anterior.
  În apărarea sa, membrul sancționat poate solicita arbitrajul celorlalți administratori, dacă se consideră nedreptățit de sancțiune.
  Problema va fi rezolvată prin votul simplu/majoritar al administratorilor care au intervenit în discuţie.

  8) AMENDAREA REGULAMENTULUI.
  Este posibil ca la un moment dat să simțim nevoia de a introduce o regulă nouă aici.
  Acest lucru se poate face prin supunerea propunerii unei dezbateri pe grup, privind oportunitatea adoptării ei și apoi prin supunerea ei la vot (cu ajutorul mecanismelor de tip chestionar puse la dispoziție de Facebook).

  (ultima modificare:13 Martie 2014, ora 17:00 (GMT+2))
  www.popservice.ro
  www.papornitamosului.ro
  [U][COLOR=#800080][
  e-mail - adipop@popservice.ro
  ID Messenger: zalmoxa_adipop
  skype - adrianpop58
  http://www.sfatulbatranilor.ro/forum.php
  https://www.facebook.com/groups/611112328972709/ - REGIA DE RECONSTRUCTIE A ROMANIEI
  https:/https://www.facebook.com/grou...IZEGETUSA2050/ - Piciumanii doresc PACE
  https://www.facebook.com/groups/1086016084901078/ - Avangarda de Sacrificiu

Informații subiect

Utilizatori care navighează în acest subiect

Momentan sunt 1 utilizatori care navighează în acest subiect. (0 membri și 1 vizitatori)

Marcaje

Marcaje

Permisiuni postare

 • Nu poți posta subiecte noi
 • Nu poți răspunde la subiecte
 • Nu poți adăuga atașamente
 • Nu poți edita posturile proprii
 •